Omni-Guard: надійний засіб захисту для монтажників-висотників

Якщо за родом діяльності вам доводиться постійно видряпуватися на височенні об'єкти, то вашій сміливості можна тільки позаздрити. Але це лише в добрій старій пісні з колись популярного радянського кінофільму життя монтажника-висотника легке і романтичне. На ділі ж робота, пов'язана з будівництвом і промисловим альпінізмом, сповнена ризику отримати травму або навіть летальний результат.

Так що розробники всього світу намагаються модернізувати численні засоби захисту. Гідну уваги новинку під назвою Omni-Guard представила недавно п’ятірка дизайнерів з Азії.

Omni-Guard – це спеціальний захисний жилет (правда, дещо видовжений), який одягається поверх робочого комбінезона і, незважаючи на важкий зовнішній вигляд, зовсім не сковує рухів. Оскільки найстрашніше, що може трапитися з висотником – це падіння, Omni-Guard покликаний максимально пом’якшити його і знизити ризик сумного завершення польоту до мінімуму.

Принцип дії полягає в тому, що як тільки захисний костюм зафіксує різке прискорення, з внутрішніх балонів з повітрям буде випущений вуглекислий газ. Всього за одну секунду газ пройде через чотири канали і одночасно роздує всі подушки безпеки (в області спини, рук і стегон). Вони максимально пом’якшать приземлення, звівши до мінімуму ризик летального результату.



За словами розробників, продумане розташування подушок безпеки забезпечить повний захист таких найважливіших «стратегічних ділянок», як шия, тулуб, таз і кінцівки. У комплекті з обов’язковим для промислових альпіністів шоломом Omni-Guard повинен уберегти працівника від переломів, паралічу і навіть смерті.
Подушки безпеки виготовлені з нейлону з поліуретановим покриттям, що забезпечує їх легкість, довговічність і стійкість до вологи.

Жилет безпеки Omni-Guard був успішно протестований на реальних добровольцях, втім, коли новика надійде в продаж, поки залишається загадкою.



Варто зазначити, що подібну технологію використовують і інші розробники. Наприклад, Hövding – особливий комір, який у разі небезпеки перетворюється в надувний шолом. Він, до речі, перевершує по ступені захисту навіть подушки безпеки.

Розробники новинки, шведські дизайнери Анна Хопт і Тереза Олстін, розраховують, що Hövding в майбутньому зможе стати гідною альтернативою всім захисним шоломам. Завдяки вбудованому гіроскопу і акселерометру, що стежать за траєкторією вашого руху, в разі критичного відхилення від норми, рятівний надувний кокон розкриється за десяту частку секунди.