Вузьке місце: в будинок шириною один метр вселилися 7 осіб

Ну, дуже-дуже вузький будинок! У парадні двері пройде не кожен, адже ширина зверненого на вулицю фасаду — 1,1 метра. У самому широкому місці будівля налічує 2 метри з невеликим. І в цьому 3-поверховому будинку спокійнісінько живе купа людей: господиня з чоловіком, матір'ю, сестрою і трьома дітьми. Плюс собака з ними!..

Матір Божа! Це не вигук від надлишку почуттів. Madre de Deus — так називається маленьке містечко в бразильському штаті Баія, де і побудований цей надвузький будинок. Саме містечко скромно розкинулося на 11 квадратних кілометрів, давши затишок приблизно 12 тисячам жителів. Є серед городян і 43-річна Еленіта Кейруш Граве Мінью (Helenita Queiroz Grave Minho), автор «проекту» незвичайної будівлі і його власниця.

Дивлячись на ці “апартаменти”, відразу напрошується питання: як тут можна жити? Навіть якщо і не постійно, а тимчасово арендувати житло. Інша справа, якщо ви ознайомитесь з вигідною пропозицією квартири на сутки в Гомелі, тут вам і чудовий оригінальний дизайн, і все необхідне для проживання, та й ціни цілком доступні! 



А почалося все досить банально. Сім’я жила собі в звичайному будинку і одного разу вирішила обзавестися невеликою коморою, щоб зберігати там іграшки дітей і всякий непотріб. Спочатку «маленьку кімнату» хотіли зробити у глибині існуючого будинку, але потім під будівництво була відведена невелика смужка вільної землі поруч з будинком (не пропадати ж добру), а виконробом призначений 46-річний чоловік, який взявся виконати роботу.

Спостерігаючи за ходом будівництва жінка замовила другий поверх: «У тебе добре виходить, давай зробимо конструкцію вище». І тут сімейство усвідомило, що замість хламушника вибудовується справжній дім! Перспектива знайти нове місце проживання Еленіту дуже порадувала, адже тоді старий будинок можна буде здавати в оренду, і з’явиться додаткове джерело доходу!

Коли ж двоповерхова будова була, начебто, завершена, апетити сім’ї Мінью зросли – Еленіта переконала чоловіка зібрати всі заощадження і «інвестувати» їх в зведення третього поверху. Через два роки майже трикутний, якщо дивитися зверху, будинок висотою близько 10 метрів був готовий: три коридори, дві кімнати, кухня та веранда виглядали цілком житловими. І новосели вирішили переїжджати.

Найбільше проблем, вони згадують, доставили меблі, які довелося розбирати, щоб внести до кімнати. Промучившись і з холодильником – на щастя, в найбільш широкій частині будинку він помістився. Все, як це не дивно, розмістилися в цій тісноті, правда є великий плюс – орендна плата, яка справляється за колишнє житло, становить зараз 700 реалів в місяць ($320), що для Мінью дуже навіть непогана сума. З вузьким ж будиночком сім’я не розлучиться «ні за які гроші», — каже господиня.