Перші у світі монети з QR-кодом

QR-коди стають все більш і більш популярним і знаходять своє застосування в багатьох сферах життя. Не дивно, адже це досить зручний спосіб представлення інформації. Ось і голландський королівський монетний двір вирішив йти в ногу з часом, і кілька років тому випустив обмеженим тиражом монети, які містять в собі цей самий QR-код. Ці монети були створені на честь 100-річчя монетного двору в Утрехті.

У вас дома завалялися старовинні монети, ікони, фігурки, вироби з дорогоцінних металів, і ви не знаєте що з ними робити? Є відмінний варіант, особливо коли гостро стоїть фінансове питання - скористайтесь послугою покупка антикваріату на Skupkamonet.com.ua, тут працюють професійні добросовісні оцінщики, тому за свої старожитності ви отримаєте гідну оплату.

Монети з QR-кодом випущені у золотому і срібному виконанні. Золота монета коштує €10, а монети з срібла - €5.

Коди розпізнаються веб-камерою, але для чого вони в даному випадку призначені - невідомо. При скануванні код веде за адресою q5g.nl, де розташований сайт Королівського монетного двору Нідерландів. Цікаво, наскільки реально відсканувати код смартфоном, адже діаметр монети всього 33 мм?

Як вже зазначалось, монети виготовлені із золота і срібла, а також прикрашені красивою гравіюванням, що, безсумнівно, прийде по душі колекціонерам.

Сама ідея QR-кодів не нова, з допомогою таких маркерів можна, наприклад, розставляти віртуальні меблі в реальному інтер’єрі або отримувати інформацію про товари. І хоча коди на нідерландських монетах навряд чи будуть виконувати корисні функції, їх випуск – ще один приклад впровадження інформаційних технологій в предмети побуту.

Невеличка довідка. QR-код — матричний код (або двовимірний штрих-код) винайдений в Японії компанією Denso Wave (дочірньою компанією Toyota) у 1994 році для відстеження автомобільних деталей у виробничому процесі. Абревіатура QR розшифровується як Quick Response — “швидкий відгук”.

Кількість інформації, яка може бути збережена в QR-коді, залежить від типу даних, що зберігаються, габаритного розміру коду (від 21х21 до 177х177 пікселів) і рівня корекції помилок. В QR-коді може кодуватися практично будь-який тип даних. Існує 4 стандартних режиму: цифровий, цифро-буквений, бінарний і ієрогліфи; використовуються й спеціальні формати — візитна картка, адреса сайту, телефон, смс-повідомлення та інші.