Дивовижний Храм Істини в Тайланді

На півночі Паттаї на мальовничому березі Сіамської затоки розташований один з найнезвичайніших храмів світу - Храм Істини (або Святилище Істини). Сам храм і внутрішнє оздоблення - все виконано з дерева, але при цьому ви не знайдете жодного металевого цвяха!

Висота споруди - приблизно 105 метрів, і здається, що шпиль храму ось-ось торкнеться неба. Таким чином, Храм Істини - найвища у світі дерев’яна споруда, що побудована без єдиного цвяха.


Ідея створення храму належить тайському бізнесменові Леку Віріяпану. Він усвідомив, що люди навколо все більше ведуть себе як суспільство споживачів: вони стають меркантильними, егоїстичними і агресивними. В гонитві за матеріальними цінностями вони забувають про своєї духовної сутності. І тоді тайський благодійник вирішив побудувати храм, у якому з допомогою мистецтва, східної філософії і релігійних образів можна було б нагадати сучасникам про вищі людські цінності і життєві істини.

Спорудження храму почалося в 1981 році і триває по цей день. Кажуть, Лек Віріяпан вірив, що він не помре, поки Храм Істини не буде добудований. Але, благодійник пішов з життя, так і не дочекавшись закінчення будівництва.



Зовні храм прикрашений численними орнаментами і скульптурами божеств, міфічних персонажів і священних тварин. Багато з них несуть певний сенс, як, наприклад, скульптури на крайніх шпилях храму - чотири елемента гармонії:

діва з лотосом - символ релігії, основи світу;

діва з дитиною - символ життя, даровані людям;

діва з книгою - символ вічної філософії;

діва з голубом - символ миру.

Поруч з храмом розташований невеликий сад - тут можна прогулятися в очікуванні екскурсії. Якщо, прогулюючись, побачите дві дерев’яні скульптури, які тримають два гонги і дзвін посередині, - можете загадати бажання.

Два рази в день поруч з храмом проводиться шоу з національними танцями та імпровізованим боєм на мечах.



Всередині храм розділений на зали, присвячені релігії і міфології різних країн: Таїланду, Китаю, Камбоджі та Індії. У кожному залі розташовуються різні скульптури, що символізують сім творців світу (Небо, Земля, Батько, Мати, Місяць, Сонце і Зірки).

У тайському залі можна визначити день тижня, в який ви народилися, і дізнатися свою планету-покровителя. Індійський зал кіномани дізнаються, згадавши сцену з Філіпом Кіркоровим з фільму “Любов у великому місті 2”. У камбоджійському залі, погладивши руку певній скульптурі, можна попросити у неї поповнення сім’ї. За додаткову плату можна сфотографуватися в храмі в національному костюмі Таїланду.

Храм Істини виглядає як великий музей дерев’яної архітектури та різьби по дереву, але все ж це діючий храм, тому перебувати в ньому необхідно в належному одязі (прикриті лікті і коліна). На вході в храм жінки можуть взяти в оренду парео. Також на вході всім видають каски, так як в храмі йдуть будівельні роботи.

Екскурсійні програми Храму Істини вражають своєю різноманітністю. Крім відвідин храму в програму екскурсії за додаткову плату можна включити різні види послуг, наприклад, прогулянку на катері, катання на коні, або навіть масаж. На екскурсії вам не просто покажуть храм, ви побачите, як створюються майстерні дерев’яні скульптури і скільки праці вкладається в створення кожної з них.