Прогнози футурологів: до 2030 року юристів замінять роботи

Сьогодні юридичні послуги на ринку вельми затребувані в найрізноманітніших ситуаціях – при поверненні боргів, отримання спадку, оформлення іпотеки. Тому професії юриста та адвоката досить популярні. Однак, спеціалісти в сфері комп'ютерних технологій стверджують, що років через 15 люди перестануть потребувати юридичних консультантів в їх теперішньому вигляді. На зміну юристам прийдуть роботи, у всякому разі у цьому впевнені аналітики британської компанії Jomati.

На посаду захисника в суді робот, безумовно, претендувати не буде, ніяка машина не зможе замінити досвідченого адвоката, наприклад з юридичної компанії “Курчин і партнери”, про діяльність якої можна дізнатись тут, але нижчу ланку юридичних фахівців замінить без проблем. Сучасні технології це дозволяють.

Для ринку праці поява робота-юриста стане і проривом і проблемою одночасно. З одного боку зникне необхідність виплачувати заробітну плату, піклуватися про відпочинок співробітників і стикатися і їх кар’єрними амбіціями. Не потрібно буде шукати заміну тим, хто пішов у декретну відпустку і тим, хто з якоїсь причини не вийшов на роботу. До того ж творці робота-юриста стверджують, що всього два робота зможуть впоратися з навантаженням середньостатистичної нотаріальної контори.

На думку автора концепції, роботизована техніка може замінити тільки рядових клерків, які займаються механічною роботою. В цей час юристи вищої кваліфікації будуть продовжувати працювати на своїх посадах. Безумовно, ефективність бізнесу для його власника істотно зросте, однак поки складно оцінити, скільки фахівців втратять роботу.

Є і ще одна проблема, пов’язана з появою робота-юриста. Це людський фактор у стосунках з клієнтом. Робот буде неупередженим і законослухняний, але навряд чи він зможе аналізувати настрій клієнта і те, з яких міркувань він звернувся до юриста за допомогою.

Взагалі, футурологи, розповідаючи про плани на майбутнє, стверджують, що першими з появою офісних роботів, звільнять бухгалтерів та секретарів. Якщо виходити з найбільш радикальних прогнозів, то з 500 працюючих фахівців не втратить робоче місце тільки один, і потрібна ця людина буде для того, щоб вирішувати проблеми, які не під силу комп’ютеру. А в судах, на думку футурологів, буде все по-іншому – учасники процесу зможуть брати участь в засіданні суду прямо з дому, а аргументи представляти не як красномовний спітч, а файлом з анімацією і графіками.