Балансуючий дім Balancing Barn

Якщо ця дивна будівля наполовину звисає зі схилу пагорба без усіляких підпор, то чому вона не падає? Таке питання виникло на початку травня 2009 року, коли були оприлюднені ескізи цього незвичайного будинку. Щоб ні у кого не виникло сумнівів, що 50% споруди буквально висить у вільному просторі, архітектори примальовували під нависаючою будівлею жінку на гойдалці.

Британська некомерційна організація «Жива архітектура» (Living Architecture) вважає, що створена заради здійснення революції. Назріваючий переворот, на думку проектувальників, полягає у переосмисленні будинків відпочинку (holiday home) – заміської нерухомості, що здається в оренду на вихідні. Вона зараз не те щоб мертва, але може стати набагато жвавішою, тобто сучаснішою і у всіх сенсах прекраснішою у разі якщо для її створення в найкрасивіших куточках Великобританії залучити найталановитіших архітекторів з різних країн.

Як на мене, ідея хоч і оригінальна, але не практична. Набагато комфортнішим для проживання стане житловий комплекс G-house, з яким можна ознайомитись на сайті abc-build.com.ua, тут вам і вишукана естетика, і абсолютний комфорт - справжнє житло мрії!



На даний момент Living Architecture має намір побудувати п’ять будівель в графствах Суффолк, Норфолк, Кент і Девон. Першим будинком відпочинку, приведеним у повну бойову готовність, стане «урівноважений сарай» (The Balancing Barn).

Довжина балансуючої будівлі становить 30 метрів, ширина – сім. Архітектори пишуть, що з дороги споруду майже не видно. Та й, зрештою, нема чому здалеку кидатися в очі: один поверх, звичайний дах, традиційні форми, дійсно схожі на тривіальний сарай. До того ж від сторонніх очей будиночок з боків і тилу прикривають дерева. Всі родзинки помітні при найближчому розгляді, погляді з головного «висячого» ракурсу і, звичайно, при огляді зсередини.

Таким спроектувала Balancing Barn голландська студія MVRDV – уславлений автор міста свиней, будинків-пагорбів, силосного житла, ринку-арки та інших неординарних споруд по цілому світі. На цей раз MVRDV в роботі допомагала британська студія Mole Architects.



При вході в “сарай” розташована кухня, суміщена з їдальнею. Далі по коридору йдуть чотири двомісні спальні з гардеробними, а вінчає звисаючий торець будівлі вітальня. Вікна в цьому приміщенні є не тільки в стінах (п’ять штук), але і над головою (два отвору в даху) і під ногами (скляна ділянка підлоги). Надивившись з вікон вітальні на дерева (а крім них там навряд чи ще щось побачиш), можна спуститися до рослинності «потаємними» сходами: в центрі будиночка, з коридору, вони ведуть в підвал, звідки є вихід назовні в сад. В Living Architecture це називають «можливістю возз’єднатися з ритмами природи».