Віденський овочевий оркестр

Перець-труба, селера-бонго, гарбуз-барабан, цибуля порей-скрипка – ось далеко не повний перелік музичних інструментів, які використовує Віденський овочевий оркестр для створення чарівної вегетаріанської музики.

Незважаючи не дещо легковажну назву, Віденський овочевий оркестр — це колектив виключно серйозних людей, зайнятих виключно серйозною справою. Та й назва, строго кажучи, не стільки легковажна, скільки прямолінійна: ну а як ще назвати десять осіб, які виконують музику на інструментах, зроблених з овочів? Втім, таке оригінальне музикування, як запевнюють слухачі, досить професійне і милозвучне. Цікаво, як би сучасна українська музика звучала у їх виконанні?



Колектив з’явився у 1998 році із заявленою метою створити принципово нову музику, або навіть нову форму мистецтва, яку можна сприймати всіма органами почуттів. Сформульована таким чином ідея овочевого оркестру впритул наближається до найкращих і найблагородніших експериментів людства. Втім, при вигляді десятки музикантів, що напружено дмуть в огірки та цілеспрямовано стукаючих в гарбуза, думки про великі експерименти людства — останнє, що приходить в голову.

Овочевий оркестр — річ унікальна. Ніде в світі немає такого музичного колективу, в якому кухар — не менш важлива штатна одиниця, ніж перший соліст. Та й навряд чи знайдеться колектив, гастролюючий без інструментів: все необхідне купується на ринку безпосередньо перед концертом. А після виступу з інструментів варять суп.

У цьому колективі найбільш корисний з точки зору музиканта овоч — мабуть, морква. По-перше, її можна використовувати в якості барабанної палички. По-друге, виявляється, з хорошого коренеплоду потрібного розміру можна спорудити тріскачку і блок-флейту.

А якщо засунути болгарський перець в попередньо видовбаний кабачок, то вийде інструмент, що звучить майже як труба!



Однак морквяні флейти і баклажанові брязкальця — це дрібниці. Головне відкриття в тому, що за допомогою цих інструментів цілком можна грати справжню авангардну музику, гідну найвидатніших композиторів XX століття. До речі, в репертуарі Овочевого оркестру є твори Ігоря Стравінського і Kraftwerk.