PPC - ефективна технологія монетизації сайту

Як заробити на своєму сайті? Багато власників ресурсів задають собі це питання. Для цього існують кілька ефективних технологій монетизація веб-ресурсу, здатних перетворити його в джерело реального і стабільного доходу. Однією з них є реклама з оплатою за клік (PPC)

Ви можете здогадатися з назви, як мона заробляти гроші на цьому методі. Вам платять за кожен клік по рекламному оголошенні (pay per click, PPC), який роблять відвідувачі вашого сайту. Взагалі, найбільш популярними варіантами в цій категорії рахуються Google AdSense і Яндекс.Директ, але ці сервіси ставлять досиь високі вимоги до площадок, а ще запросто можуть не виплатити зароблені вами гроші, аргументуючи це “накруткою кліків”.

Як працює система PPC? Як правило, вам потрібно зареєструватись в конкретній рекламній мережі і вставити фрагменти коду на вашому сайті. Мережа буде поставляти контекстну рекламу (текстову або у вигляді зображень), що має відношення до тематики вашого сайту, а ви будете заробляти певну суму грошей за кожен клік.

Рекламні оголошення з оплатою за клік розрізняються по прибутковості в залежності від обсягу трафіку, який ваш сайт отримує. Майте на увазі, що лише невеликий відсоток людей буде клікати по цим оголошенням, тому, щоб отримувати хороший заробіток, вам знадобиться багато трафіку.

Кількість кліків ваших відвідувачів також багато в чому залежить від дизайну вашого сайту. Деякі частини сторінок веб-сайту привертають більше уваги відвідувачів, ніж інші, таким чином, щоб збільшити ваш коефіцієнт кліків по PPC рекламі, слід розміщувати її в таких місцях.

Наприклад, місця на початку і в кінці статті вельми помітні, тому, розмістивши PPC рекламу в цих місцях, ви збільшуєте шанси, що відвідувач клацне по одному їх оголошень.

Рентабельність контекстної реклами залежить від загального рівня трафіку веб-сайту і, найголовніше, клікабельності (CTR) і ціни за клік (CPC). CTR (click through rate) - означає відношення кількості вироблених кліків по банеру, до його показів у % (CTR = кількість кліків / кількість показів * 100). Коефіцієнт CTR залежить від дизайну сайту. Оголошення, розміщені вгорі сторінки або змішані з контекстом, як правило, отримують більш високі CTR.

Ціна за клік, з іншого боку, залежить від тематики сайту. Іпотечне кредитування, фінансові продукти і вища освіта є прикладами високооплачуваною тематики (кліки, що коштують кілька доларів не рідкість), в той час, як реклама, пов’язана з технічними темами, як правило, отримує меншу ціну (іноді всього кілька центів за клік).

Джерело трафіку може також вплинути на загальний рівень CTR. Органічний трафік (той, який приходить з пошукових систем) найбільш хороший, тому що ці відвідувачі вже шукають щось з даної тематики і вони, як правило, натискають на оголошення частіше. Трафік з соціальних мереж, з іншого боку, дає дуже низький рейтинг кліків, так як ці відвідувачі технічно подкованны і вони найчастіше просто ігнорують рекламу.