Прозора плівка Fujifilm може перетворити вікно в екран для проектора

Компанія Fujifilm Corporation представила прозору плівку, яка відбиває світло із заздалегідь вибраними довжинами хвиль і при цьому безперешкодно пропускає всі інші хвилі з видимого спектру. Називається новий матеріал Wavista, його явлення народу на виставці нанотехнологій, що проходила у січні минулого року в Токіо (Японія) справило неабияке враження, і спочатку навіть не зрозуміло чому.

Коли плівка з такого матеріалу прикріплена до звичайного віконного скла, вона може використовуватися для відбиття світла червоного, зеленого і синього ділянок видимого діапазону, причому в заданих ділянках спектра дорівнює майже 100%. Підсвічуючи таке скло ззаду світловим променем, можна отримати зручну поверхню для проекції зображень на скло, яке для звичайного світла здається прозорим.

Досить цікава розробка! Можна, для прикладу, купити хороші пластикові вікна київ на фірмі СOMFORTOKNA, на скло наклеїти цю чудо-плівку, і при бажанні дивитися на них фотки, або улюблені фільми.

Що важливо, матеріал плівки цілком органічний і не містить металів: це робить його цілком радіопрозорим. Більшість схожих спеціальних покриттів в цьому сенсі куди менш приємні: нерідко вони роблять неможливим навіть банальне використання мобільного зв’язку через блокування частини радіохвиль.



Вигідною стороною нового покриття стало і те, що його можна нанести на скло будь-яких розмірів без яких-небудь складностей, немов звичайну самоклейку плівку, і зберегти за таким вікном функцію денного освітлення, одночасно роблячи його екраном.

На відміну від аналогічних систем, що використовують дзеркала і світлороздільні елементи, кут огляду для таких напівпрозорих екранів досить широкий і, по суті, збігається з кутами, під якими людина здатна бачити через базове скло. Така особливість вигідно відрізняє новинку від проекторів, які працюють з вітровим склом автомобілів сьогодні: для останніх часто навіть легкий поворот голови водія тут же перетворює проектовані написи і зображення на дещо майже повністю нерозбірливе.

Розробники вважають, що впровадження Wavista почнеться з так званих пристроїв доповненої реальності всіх сортів, де для такої штуки очікується найширше застосування. Крім того, в Fujifilm розраховують на її використання в надлицевых дисплеях, що проектуються на вітрове скло автомобіля зсередини, а також сподіваються на інтерес виставкової індустрії, де можна накладати змінювані цифрові зображення на демонстровані експонати.