Екзоскелет HAL для людей з обмеженими можливостями

В медичну систему Японії активно впроваджують екзоскелет для людей з обмеженими можливостями під назвою HAL. Згідно з інформацією, за останній рік компанія Cyberdyne, що володіє правами на цей пристрій, здала в оренду 330 примірників, пише видання AvaxNews.

При цьому на розробку екзоскелетів в Університеті Цукубі витратили 20 років. На даний момент HAL є першим серед подібних пристроїв, який отримав всесвітній сертифікат безпеки, що відкриває шлях на світовий ринок і підтверджує надійність розробки.

Пристрій, що зараз випускається компанією Cyberdyne Inc, очолювану Йошиюкі Sankai, може доповнити, розширити або поліпшити фізичну активність для людей з органічними обмеженнями функції ходьби, зчитуючи нервові сигнали, що передаються від мозку до м’язів.

До речі для людей, що страждають порушеннями опорно-рухового апарату, цікавою буде розміщена на http://newspine.com.ua/ інформація про ефективні методики київського центру здоров’я спини “Кіпарис”.



Костюм HAL є “кіборг-типом робота”, який можна використовувати для заміни функції кінцівки або розширити і поліпшити фізичну можливість і благополуччя людини.
Коли людина намагається рухатися, нервові сигнали передаються від мозку до м’язів через рухові нейрони. Слабкі біосигнали можуть бути виявлені на поверхні шкіри і HAL вловлює ці сигнали через датчики, прикріплені до шкіри користувача. На підставі отриманих сигналів, апарат рухається.

Cyberdene називає цю технологію “добровільна система управління”, яка інтерпретує наміри носія апарату рухатися використовуючи біосигнали, і доводячи їх до фактичного руху.

HAL додатково поставляється з роботизованою автономною системою керування, розробленою для того, щоб зробити рух людини якомога можна природнішим. Фахівці Cyberdene стверджують, що HAL є першим в світі роботом-кіборгом, контрольованим цією унікальної гібридною системою.

Крім реабілітації і вправ для пацієнтів, які мають шанс відновити свою нормальну форму, екзоскелет зможе використовуватися людьми і на постійній основі. HAL допоможе людям з ослабленою мускулатурою.

У найближчому майбутньому компанія Cyberdyne планує запустити випробування і в медичних установах у країнах Європи.



До речі, носій модифікації HAL-5 здатний піднімати і переносити предмети, що в п’ять разів перевищують за масою максимальне навантаження в звичайних умовах. Це може значно спростити роботу рятувальникам та ліквідаторам аварій, але до впровадження HAL-5 на практиці справа поки не дійшла.