Капсула для порятунку людей в авіакатастрофі від українського інженера

За два дні до авіакатастрофи російського лайнера в Єгипті був оприлюднений проект обладнання літаків спеціальною капсулою, яка в разі аварії може «вистрілити» з хвостового відділення літака і безпечно доставити пасажирів на землю завдяки вбудованим парашутам. Ідея належить українському інженеру Володимиру Татаренко.

Відео з наочною демонстрацією винаходу було опубліковано в співтоваристві Street FX Motorsport & Graphics у Facebook 29 жовтня; через два дні на території Єгипту розбився російський літак, і після цього, ролик став хітом.

За словами Володимира Татаренка, ідея колективного порятунку пасажирів літака була запропонована ще в 1923 році, але можливості технологій на той момент не дозволяли її реалізувати.

Заявку на свій патент Татаренко подав в Україні ще 9 жовтня 2010 року, проте винахід так і не сподобалося ні одній авіакомпанії. Сам Татаренко визнає, що впровадження такої капсули коштує $1 млн і збільшить вагу літака, отже, і витрата палива, що позначиться на ціні квитків у бік підвищення на 15-30%.

Однак це невисока ціна для гарантії порятунку пасажирів, дуже близькою до 100%, випливає зі слів інженера. Він також зазначив, що такі системи досі не впроваджують тільки через небажання замовників витрачати зайві гроші і «цинічного ставлення до життя людей».



Втім, у коментарях до ролика ідею критикують також за те, що така капсула виявиться марною у разі пошкодження самого фюзеляжу (нагадаємо, однією з основних версій недавнього падіння російського літака на Синайському півострові є вибух бомби), а також в моменти посадки та зльоту (приміром, найбільша авіакатастрофа в історії відбулася на землі, а не в повітрі – коли два Boeing 747 зіткнулися на злітно-посадковій смузі на Тенеріфе під час поганої погоди).

Багато також обурюються з приводу того, що винахід нібито рятує тільки пасажирів, а пілотів прирікає на загибель. Татаренко однак наголошує, що якщо обстановка виключає можливість порятунку літака, всі члени екіпажу займають місця в зарезервованих кріслах» в капсулі, а якщо врятувати літак представляється можливим, то залишається тільки один пілот, який спробує це зробити.


Выгодно, оперативно и комфортно забронировать авиабилеты на любой требуемый рейс предлагает сервис tickets.kz.