“Зубне татуювання” виявляє шкідливі бактерії

Використовуючи шовкові нитки з коконів тутового шовкопряда і найтонші золоті дротики, дослідники з Прінстонського університету створили "знімне татуювання", яка в буквальному сенсі прилипає до емалі зуба і контролює стан пацієнта з безпрецедентною чутливість.

Если вам требуются качественные зубные импланты, обращайтесь к опытным специалистам клиники «Семейная стоматология».

Майкл Макелпайн (Michael McAlpine), головний дослідник групи сказав, що система здатна не тільки швидко посилати сигнали, але і виявляти дуже малі бактерії — це функція, яка може виявитися критичною при лікуванні деяких захворювань.

Вчені створили татуювання, зв’язавши шовк і золото з графеном — надзвичайно тонким шаром вуглецю, в якому атоми розташовані в гексагональній решітці. Унікальні властивості матеріалу дозволили дослідникам створити невеликий, гнучкий пристрій, здатний виявляти бактерії з набагато більшою точністю, ніж традиційні методи.

Для створення пристрою, команда Макелпайна першим ділом помістила крихітні датчики графену на дуже тонкій плівці водорозчинного шовку. Далі, дослідники зробили антену шляхом нанесення тонкої нитки золота на шовкову плівку, і підключили її до датчика з графена. Щоб встановити датчик, дослідники помістили його на зуб (можна помістити і на шкіру людини) і промили водою. Шовкова основа розчиняється у воді, в той час як датчик і антена залишаються надійно закріпленими на місці.

Щоб пристрій міг виявляти певні види бактерій, дослідники додали пептиди - фрагменти білків. Пептиди зв’язуються з бактеріальними клітинами і дозволяють дослідникам виявляти зміни сигналу, що виходить від датчика.

Тестуючи прилад, дослідники виявили зразки бактерій, які можуть призвести до хірургічної інфекції і ті, які сприяють розвитку виразкової хвороби шлунка.



“В принципі, графен може бути пристосований для виявлення багатьох інших речей”,- сказав Макалпайн, - “Він може бути налаштований на виявлення ДНК або певних вірусів. Наразі ми виявляємо одну бактерію”.

Об’єднавши масив графену з невеликою антеною татуюванням, можна повідомляти про результати діагностики користувача за допомогою бездротового повідомлення.