Мистецтво перекладати камені. Скульптури Кріса Бута з гальки і валунів

Давню приказку про "час збирати каміння" мало хто сприймає буквально. Але тільки не австралійський скульптор Кріс Бут (Chris Booth). Він вміє збирати каміння краще, ніж хто-небудь інший, а зібравши достатню кількість, споруджує з них приголомшливі скульптури та інсталяції, що віддалено нагадують балансуючі камені в знаменитому ленд-арті Майкла Греба (Michael Grab).

Але тільки віддалено, адже скульптури Кріса Бута засновані не на балансуванні каменів, - з гладких річкових камінців він вибудовує споруди, що вражають уяву своїм розміром, масштабом і силою.



Мистецтвознавці порівнюють скульптури Кріса Бута з тканим полотном. Хіба що зітканим не з ниток, а з камінчиків, щільно підігнаних один до одного без допомоги інструментів, а шляхом підбору каменів потрібної форми і потрібного розміру. Тому такі споруди можна по праву назвати спільною творчістю людини і природи, тим більше, що на лоні природи вони виглядають природно і органічно, наводячи на роздуми про таємничі древні цивілізації, Стоунхенджі та інші нез’ясовні явища, які не одну сотню років намагаються розгадати археологи, історики, геологи, географи та інші вчені фахівці.

З гладких каменів, оброблених вітром, піском і водою скульптор зводить масштабні споруди, які важко залишити без уваги. Одна з його перших робіт, так звана “Печера”, складена з кількох тисяч шматочків вапняку, обкатаних морськими хвилями, і знаходиться на території, де раніше розташовувалося стародавнє святилище народу маорі. Враховуючи особливість розташування, автор постарався характерними візерунками, вплетеними в загальне “полотно скульптури, підкреслити значущість цього місця і передати подання маорі про місцевих духів”.



Не менш оригінальні й інші скульптури Кріса Бута. Приміром, меморіал Rainbow Warrior Memorial, зведений на скелях Матори-Бей в пам’ять про затонулий корабель Грінпісу. Екіпаж корабля Rainbow Warrior складався з активістів, які виступали проти французьких ядерних випробувань в Тихому океані, і за це був підірваний агентами французького уряду в 1985 році.



Варто зазначити, що дивовижні скульптури та інсталяції Кріса Бута носять не тільки художнє, але й історичне значення.


Високоякісна мармурова галька біла Каррара стане чудовим оздоблювальним елементом, завдяки цьому матеріалі можна втілити неперевершені оригінальні задумки ландшафтного дизайну.