Сад-топіарі на кладовищі в місті Тулькан

Тулькан — невелике еквадорське містечко на кордоні з Колумбією. Раніше його відвідували хіба що лише лише контрабандисти, і інші нелегали, що пішки переходили кордон. Але так тривало до тих пір, поки не поширилася слава про незвичайне місцеве кладовище, засаджене кущами, з яких вирізані всілякі дивовижні фігури.

Створив таке диво місцевий садівник, Хосе Марія Асаель Франка ще в 1936 році, і доглядав за своїми творіннями, підправляючи і підрізаючи розростаючі рослини все життя, і перетворивши звичайне провінційне кладовище в справжній шедевр — Парк Спогадів. Мистецтво створювати зелені скульптури з рослин називається топіарі, і воно давно відомо, але ось таке кладовище-топіарій мабуть єдине на світі.



Тепер його справу продовжує син, а кладовище стало одним з найвідвідуваніших пам’яток Еквадору. «Люди помирають, так ніби швидше хочуть потрапити туди» — жартують місцеві жителі. Сюди приходять не тільки вшанувати пам’ять померлих, але й просто погуляти з дітьми. Тут немає гнітючого почуття смерті, тут приємно перебувати, пройтися зеленими алеями, помилуватися на незвичайне творіння рук людських, і посидіти на лавці в тіні.

Кладовище ділиться на два сектори: старий, «Вівтар Божий», і новий, «Парк спогадів». Всього в парку налічується 120 зелених скульптур з рослин, розкиданих по всій площі у 8 гектарів. Тут можна побачити всіляких звірів, тотеми, хрести, величезні вази і арки.

У всьому світі немає нічого схожого, тому кладовище було визнано «сучасним дивом світу». У 1984 році воно отримало титул Національного Культурного Надбання і стало найважливішим туристичним об’єктом Еквадору.



Кладовище постійно розширюється, так як поховання проводяться і по сьогоднішній день. Старі, занедбані могили ексгумують, і на їх місці зводять чергові твори мистецтва.

Якщо захочете відвідати це неймовірне місце, коли потрапите в Еквадор, то з столиці Кіто вам потрібно сісти на автобус до Тулькана, після чого дістатися до головної площі, або просто сказати таксистові «Сементеріо» — у місті всі знають, що шукають туристи. Кладовище працює з ранку до пізнього вечора, потік желаюших помилуватися на скульптури з рослин не припиняється. Для цього там встановили спеціальне нічне освітлення, щоб мандрівники змогли побачити це чудове надбання міста в будь-який час, а окрім того вночі це чудо топіарного мистецтва виглядає ще красивішим.



Увековечить светлую память об усопших близких – священный долг живущих. ЗАО «Антик» предлагает высокохудожественные эксклюзивные гранитные памятники, на сайте компании вы сможете оценить лучшие работы профессиональных мастеров, заказать надгробия, монументы, а также другие изысканные изделия из натурального камня.