“З грязі в князі”: історія успіху Джека Ма

Засновник і голова ради директорів найбільшої китайської інтернет компанії Alibaba Джек Ма – найбагатша людина в Китаї. Статки Ма оцінюється в $25 млрд, йому належить частка в 7,8% акцій у Alibaba і приблизно 50% акцій в платіжній системі Alipay.

Джек Ма не вміє програмувати і ледь справляється з електронною поштою. У нього немає технічної освіти — майбутній бізнесмен виріс в Ханчжоу і з дитинства не любив математику. Весь свій час він присвячував вивченню англійської. Протягом 9 років Ма, якому не вдалося поступити в університет, вставав рано вранці і на велосипеді їхав в один з готелів, де знайомився з закордонними туристами і безкоштовно показував їм місто, щоб практикувати англійську.

Після того, як Ма кілька років працював вчителем англійської в місцевому університеті і отримував $12 на місяць, у 1994 році він розпочав власний перекладацький бізнес і по робочих справах потрапив в США, де вперше скористався інтернетом. Тоді Ма не вдалося знайти в Мережі майже ніякої інформації про Китаї, і будь-яка згадка про існування інтернету було заборонено в державних ЗМІ, але Ма зрозумів, що хоче створити саме онлайн-бізнес.

Це зараз є багато ефективних курсів по інтернет-маркетингу, наприклад ось тут http://itstep.dp.ua/internet-marketing/, а тоді молодому підприємливому китайцеві приходилось самотужки освоювати ази всесвітньої мережі..

Спочатку він заснував компанію China Pages — щось на зразок «жовтих сторінок» онлайн. Ма сподівався отримати підтримку від уряду за те, що створив першу китайську інтернет-компанію, але всі спроби переконати чиновників у перспективності бізнесу провалилися.

Після невдалої спроби просування China Pages і декількох років роботи в одному з китайських міністерств Ма створив Alibaba.com. Перший сайт компанії був B2B-платформою: на ньому китайські компанії-експортери могли розпочати співпрацю із зарубіжними закупівельниками. Потім Alibaba розділився на кілька підрозділів. Найуспішнішим із них є онлайн-аукціон Taobao — китайський аналог eBay, який служить посередником між людьми, що купують і продають товари. Також Alibaba володіє Tmall — великим онлайн-магазином, який продає одяг відомих китайських і зарубіжних марок: там можна придбати одяг, косметику, побутову техніку, меблі, спортивні товари.

Однак інтернет-магазини — це не все, чим займається Alibaba. Компанії належить платіжна система Alipay, яка використовується онлайн-магазинами групи компаній Alibaba і ще сотнями тисяч інших фірм. Крім того, китайський гігант володіє хмарним сервісом Aliyun, який швидко набирає популярність і, можливо, скоро стане конкурувати з аналогічними платформами Amazon, Google і Microsoft.