Створено клей, що твердіє при подачі електричної напруги

Команда дослідників з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі (Nanyang Technological University) нещодавно створила особливий клей, який не висихає при контакті з повітрям, а твердне лише при подачі електричної напруги. Про свою розробку вчені розповіли у статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Національний офісний оператор “City Office” пропонує широкий асортимент канцелярських товарів. Зокрема тут http://city-office.com.ua/catalog/c/88-kley-kancelyarskiy-i-pva ви маєте можливість по найкращій вартості придбати клей ПВА.

Для чого потрібен такий матеріал? Провідний автор дослідження професор Террі Стіл (Terry Steele) зазначає, що більшість склеювальних складників не працюють у вологому середовищі. Так, неможливо приклеїти скотч до вологої поверхні, оскільки клей пристане до води, а не до самої поверхні. Однак нова клеюча речовина, розроблена Стілом і його колегами, може працювати в умовах підвищеної вологості, наприклад, під водою або в організмі людини.

Для створення свого нового клею вчені використовували гідрогель, який містить особливі молекули вуглецю — карбени, які були пересаджені на поверхню схожих на гілки молекул дендримерів.

Подача електричного заряду призводить до руху ці карбени, в результаті чого ті починають чіплятися за прилеглі поверхні, розповідається в прес-релізі університету.

Особливістю технології, за словами її творців, є той факт, що за допомогою регулювання часу, протягом якого буде подаватися електрична напруга, можна контролювати силу зчеплення: чим довше заряд впливає на клей, тим більше зв’язків з поверхнею утворюють карбени.

“Якщо ви склеює металеві пластини під водою, потрібна довговічність. В такому випадку необхідно впливати електрикою на клей протягом більш тривалого періоду часу. Якщо ж мова йде про деякі хірургічні процедури, то тут потрібна м’яка склейка, щоб не завдавати шкоди оточуючим м’яким тканинам. Тоді термін дії електрикою необхідно скоротити”, — пояснює науковець.

Зараз вчені працюють над скороченням необхідного строку дії електричної напруги (для більш міцного склеювання) з півхвилини до декількох секунд. Також вони досліджують процес на предмет можливості зробити його оборотним, щоб розібрати, наприклад, ціле судно можна було б за короткий термін і без необхідності демонтажу гайок і болтів.