Енергоаудит як основна складова грамотного підходу до утеплення будинків

Часто утеплення свого житла люди проводять на свій страх і ризик, виходячи з власних відчуттів і розрахунків. Поторкали стіну, вирішили, що вона холодна, і утеплили. Так на багатоповерхівках з'являються латки. Про те, що вони не тільки утеплюють окремо взяту квартиру, але і руйнують фасади будинків, говорять часто. Але далеко не всі дозрівають до того, щоб провести комплексне утеплення всього будинку.

Жекам все одно, створення ОСББ ще не стало масовим явищем, керуючі компанії працюють в основному в новобудовах, які ніхто б і не прийняв в експлуатацію, не будь вони енергоефективними. Виходить, що кожен за себе і за тепло в окремо взятій квартирі. Тоді як модернізація всього будинку раз і назавжди вирішує проблеми з холодом. Але за умови, що вона зроблена правильно, з урахуванням рекомендацій фахівців. До речі, зараз існують досить ефективні технології утеплення будинків, ось почитайте відгуки за і проти про задувку піноізолу в стіни. Етапи правильного комплексного утеплення всього будинку і допоможе визначити його енергоаудит.

Саме енергоаудит визначає, куди йде тепло з будинку. Перевірці підлягають системи водопостачання, каналізації, опалення, вентиляції, елементи конструкції, електропостачання і автоматики.

Для того щоб дослідити всі ці складові, недостатньо зафіксувати дані тепловізором. Експерти використовують кілька видів приладів, які на відміну від тепловізора визначають втрати тепла при контакті з поверхнями. Для цього аудитори застосовують вимірювачі теплового потоку і опору теплоізоляції. Ще один прилад - логгер (реєстратор) - протягом декількох днів фіксує температуру, вологість і рівень вуглекислого газу в приміщенні. Якщо в будинку немає лічильника води або електроенергії, фахівці за допомогою портативного пристрою визначають витрату ресурсів.

Визначаються усереднені показники тепловтрат, типові як для багатоповерхівок, так і для приватних будинків. Найбільше тепла втрачається через стіни - до 40%, через вентиляцію - близько 30%, через вікна - близько 25% і ще близько 5% тепла йде через дах.

За оцінками експертів, близько 75% житлових будинків в Україні потребують енергетичної модернізації, і практично у кожного своє співвідношення тепловтрат. Як вирішити кожну проблему і що дасть комплексне рішення, і повинен визначити енергоаудит. Якщо мешканці замовляють експрес-аудит, він може тривати всього один день, або комплексний аудит, який триває кілька тижнів. Вартість комплексного енергоаудиту для багатоквартирних будинків становить 11-16 тис. грн, для приватного будинку 5-8 тис. грн. Ціна залежить від тих складових аудиту, які ви оберете, особливостей мереж, наявності документації і т. д.

За підсумками аудиту фахівець дає звіт. У ньому є коротке резюме - тобто опис заходів з модернізації, обсягів інвестицій, чистої економії від модернізації в кВт/год в рік і в гривнях, окупності. Далі на кількох десятках сторінок експерти розписують дослідження по поличках і дають детальні рекомендації по кожному заходу, аж до вказівки матеріалів, які радять використовувати в ході робіт.