Дробовичок Punt Gun

Дивлячись на це фото, можна подумати, що на полювання вирушила бригада ліліпутів . Однак, це цілком реальна зброя, призначена для масового "мисливського геноциду". Зветься у нас цей дробовик качечнецею (бо стріляли в основному в качок), а британці і американці гордо іменують його punt gun (від англійського punt (плоскодонний човен) і gun (рушниця).

На початку 19-го століття полювання на качок і поставка дичини на ринок набула широке поширення. Жіноча мода того часу теж вітала використання пташиного пір’я на капелюшках. Для задоволення підвищеного попиту професійні мисливці стали замовляти подібні рушниці великого калібру. Пантган – це дуже довга рушниця (довжина ствола – до 4 м) дуже великого калібру (від 12-го до 1-го і вище). Природно, таку зброю неможливо втримати в руках, а тому доводилося кріпити її на човні, а маленька плоскодонка часом перетворювалася на справжню плавучу батарею!

А якщо ви є любителем стрільби, тут пневматические винтовки можете придбати якісну тренувальну зброю.



Середнього розміру рушницю з калібром 50 мм мала довжину ствола 2,75 м і важила 80 кг. Маса заряду такої іграшки становила близько 900 грам (майже 3 тисячі дробинок), і за один постріл могла вразити до п’ятидесяти водоплавних! Застосовувалася вона в 19 столітті і на початку 20 століття для промислового видобутку водоплавної дичини, і для спортивного полювання.

Для просування човна зазвичай використовувався довга жердина або весла. Для більшої ефективності видобутку плоскодонщики, бувало, групувалися в команди по 8-10 човнів. Човни шикувалися в ряд і бідні качечки гинули цілими зграями. Далеко не рідкісним був видобуток до 500 качок за день. Оскільки рушниці виготовлялися поштучно вручну, їх дизайн був досить грубим. Часто вони заряджалися через дуло і порох запалювався за допомогою курка і капсуля.

Рушницю, що нагадувала часом гармату, монтувалоая на човні і доводилося керувати човном, щоб прицілитися. Віддача від таких рушниць була дуже сильна і човен буквально відкидало назад.

У США такий спосіб полювання швидко виснажив запаси дичини, і до 1860 року багато штатів заборонили цю практику. У 1900 році був виданий The Lacey Act, який заборонив провезення дичини через кордони штатів, а промислове полювання остаточно була заборонена федеральним законом в 1918 році.