Унікальні виноградники острова Лансароте

Виноградники Лансароте - це абсолютно неймовірне творіння людських рук, продукт колосальної праці людей, закоханих у свій пустельний вулканічний острів.

Лансароте (Lanzarote)— острів канарського архіпелагу, що розташований в Атлантичному океані в 120 кілометрах від узбережжя Африки. Він був сформований в результаті виверження вулкана більше 15 мільйонів років тому, і зараз на його території площею в 860 кв. кілометрів знаходиться три сотні вулканів. За мільйони років їх діяльність створила унікальний фантастичний рельєф, що нагадує місячні пейзажі.

Варто зазаначити, що в Україні теж є чимало дивовижних мальовничих місць, де можна чудово відпочити. На сайті otdyh-na-dnestre.com ви дізнаєтесь про приватну садибу "Чайка на Дністрі", це унікальна еко-локація, що приваблює численних туристів.  

На острові Лансароте практично не буває дощів, погода тут суха і спекотна. Рослинності теж дуже мало. Але не дивлячись на це, тут вирощують виноград, з якого роблять чудове вино. Успішно займатися землеробством стало можливим, завдяки неймовірної винахідливості місцевих жителів, хоча це і варто їм величезної праці.

Абсолютно унікальний метод був винайдений для вирощування винограду та інших сільськогосподарських культур. Кожна виноградна лоза висаджується в яму діаметром близько 5 метрів і глибиною близько 1 метра. Ця яма оточена півметрової стіною з каменю, викладеного працьовитими остров’янами. Стіна призначена для захисту лози від вітрів.

Але це не найбільша проблема. Виноградники вимагають досить багато вологи, і при цьому на Лансароте навіть невеликий дощ - рідкісний гість. І як же без води, на гірських схилах, практично на каменях вдається культивувати якісну виноградну лозу?

Часом і недоброзичлива до хліборобів острова природа дарує необхідний досконалий природний комплекс: море сонячного світла, багата мінералами грунт і... систему природного зрошення. Роса, що випадає вночі, добре вбирається і утримується вулканічної грунтом. Солоне повітря створює багату мінералами вологу, надає неповторний смак вирощеного винограду, з якого виробляють дивовижні за смаком вина Лансароте. 

Ями розташовані з акуратною точністю, створюють дивовижний, якийсь неземний пейзаж. Виноградники Лансароте унікальні, іншого схожого місця на планеті немає. Зараз тут близько 2 000 гектарів виноградників, в основному вони зосереджені в центрі острова і на півдні навколо природного парку La Geria. Із зібраного винограду виробляється близько 2 мільйонів літрів вина на рік. Якщо врахувати невелику площу острова, це зовсім не мало.