Створено метод 3D-друку серця і кровоносних судин

Вченими з Університету Карнегі-Меллон (Піттсбург, Пенсільванія) розроблено метод тривимірного друку внутрішніх органів людини, зокрема серця і кровоносних судин.

Якщо 3D-друк з твердих матеріалів вже мало кого дивує, то використання подібної технології для продукування м’яких еластичних об’єктів наразі залишається досить проблематичним, особливо якщо йдеться мова про такі делікатні субстанції, як людські органи . В даному випадку дослідники зуміли зробити тривимірні копії органів, використовуючи в якості матеріалів колаген, альгінати і фібріни. В якості зразків були використані тривимірні зображення серця людських ембріонів і дані магнітно-резонансної томографії.

Так як структури з обраних дослідниками матеріалів під час 3D-друку руйнувалися під власною вагою, Адам Файнберг (Adam Feinberg) і його колеги вирішили використовувати при створенні органів особливий каркас на основі желатину. Потім температуру готового виробу підвищували до 37 °C, і желатиновий каркас розчинявся, не пошкоджуючи отриману структуру. Техніка отримала назву FRESH (Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels).

Автори роботи вважають, що в майбутньому подібні технології позбавлять людство від потреби в донорських органах. Це дуже важливо з огляду різкого росту кількості сердцево-судинних хворіб. До речі одною з причин є зношуваність органів, а препарат Коэнзим Q10 допоможе ефективно справитись з цією проблемою, гарантовано уповільнить процес старіння серця.

Наступним кроком дослідників стане застосування у процесі біодруку живих клітин серця з використанням каркаса, який дозволить створити діючі серцеві м’язи.

«За допомогою програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом, ми можемо тонко налаштовувати параметри друку, оптимізувати наші дії і максимізувати якість того, що ми отримуємо», - говорить Адам Файнберг