Студентські будинки-капсули Spacebox

Як не дивно, але і в Нідерландах є проблема переповнених студентських гуртожитків. Звичайно, додаткові площі неважко побудувати. Але от як зробити це максимально швидко, недорого, та так, щоб і студентам результат сподобався? Є цікавий досвід.

Двоє дизайнерів і архітекторів з Роттердама — Март де Джонг (Mart de Jong) і Кеті Клювер (Kathy Kluver) — задумали вирішити одвічну проблему студентів, що приїжджають на навчання в інші міста: «Де жити?»

Їх проект швидкомонтованого, але дуже функціонального житла — Spacebox — вже реалізовано в декількох містах: Дельфті, Утрехті, Ейндховені і Хільверсумі. В перших трьох пунктах Джонг і Клювер створено університетські гуртожитки, а в четвертому — житловий міні-квартал в міському центрі.



Spacebox — це промислово виготовлений будиночок-контейнер. Єдина кімната — величезне вікно з одного боку і двері — з іншого. Причому вікно у цій конструкції є домінантою, а значить має бути надійним, з високими показниками тепло- і звукоїзоляції, і недорогі. Ціни на вікна від нобілюкс, а також якість цілком відповідають вищезазначеним вимогам, а значить при будівництві  Spacebox вони могли би бути досить доречними.

Передбачено два варіанти щодо корисної внутрішньої площі — 18 або 22 квадратних метра.

Всередині є все необхідне для життя: кухня з електричною плитою і холодильником, дзеркало, туалет і душ, електричний водонагрівач, примусова вентиляція, освітлення всередині і зовні, електричний обігрів (кондиціонер — опція).



Кубики Spacebox можна ставити один на інший (до трьох штук) і формувати з них довгі ряди. Все, що потрібно зробити на будівельному майданчику — розрівняти грунт, підвести водопровід, каналізацію, телефонну лінію і електричний кабель, закласти під кубики зовсім простий і неглибокий бетонний фундамент зі сталевими кріпленнями.

Порожній будиночок (18-метровий варіант) важить 2,5 тонни і легко може бути доставлений на будівництво вантажівкою, переправлений на місце порівняно невеликим краном або контейнерним навантажувачем.