Як Google «викупила» доменне ім’я google.com за 12 тисяч доларів

Небувалий випадок стався з колишнім співробітником транснаціональної корпорації Google (найдорожчої на сьогоднішній день, між іншим!), котрий хоча б ненадовго, але зміг відчути себе власником наймогутнішої у світі інтернет-адреси google.com.

У нас вы можете купить домен com ua на наиболее выгодных для вас условиях. Регистрируйтесь прямо сейчас в самой популярной доменной зоне Украины!

Отож в кінці вересня колишній працівник Google Санмай Зед виявив на сайті сервісу Google Domains вільний домен google.com вартістю $12 і просто заради експерименту оформив замовлення. Яке ж було його здивування, коли на телефон прийшло SMS-повідомлення про успішну оплату, і, природньо - придбання пошуковика №1 у світі.

В результаті він навіть отримав доступ до панелі управління, але радість від статусу володаря добрячої частини Всесвітньої мережі не тривало довго. Через хвилину реєстратор помітив прикре непорозуміння, яке сталося внаслідок невеликого збою в системі, і тут же скасував операцію. Розібравшись у ситуації, Google вирішила винагородити екс-співробітника, перерахувавши на його рахунок 6006.13 долара. Так виглядає назва компанії на leet-жаргоні, і його можна досить легко прочитати, просто примруживши очі.

Коли ж в Google дізналися, що Зед збирається пожертвувати отримані гроші на благодійність, сума була подвоєна з точністю до цента, а саме до 12012.26 долара.

Треба зазначити, що керівництво Гугла - ще ті приколісти! У 2011 році компанія планувала розплатитися «ненудною» сумою за патенти Nortel ($3.14159 млрд — перші цифри числа Пі), але програла аукціон. Після перетворення в Alphabet гігант Силіконової долини викупив свої акції за 5 099 019 513,59 долара, кількість мільярдів тут становить корінь з 26, а саме стільки букв у латинському алфавіті.

В жовтні Google придбала ще одне доменне ім’я — abcdefghijklmnopqrstuvwxyz.com (сайт на момент публікації недоступний) після створення холдингової компанії Alphabet (у перекладі “алфавіт”). Даний домен був створений в 1999 році і був оновлений після вступу корпорації в його володіння.

Нагадаємо, що на початку лютого список найдорожчих компаній в світі виходячи з їх ринкової капіталізації очолила корпорація Alphabet, в яку входить Google. Вартість IT-компанії досягла $565 млрд на тлі вдалої фінансової звітності, що дозволило їй обійти Apple, яка очолювала цей рейтинг з 2011 року.