Майстер-клас по грі в більярд робота PR2

Пам'ятаєте, був комп'ютер Deep Blue, який обіграв у шахи чемпіона світу Гаррі Каспарова, після чого той пішов у політику? Схоже, що в найближчому майбутньому його роботизований брат обіграє будь-якого майстра в більярд.

Справа у тому, що відома каліфорнійська робототехнічна компанія Willow Garage (США) продовжує вдосконалення свого робота PR2, який на цей раз був доопрацьований для гри в більярд. PR2 працює під управлінням ROS (Robot Operation System) – операційної системи для роботів, що знаходиться у вільному доступі. Більш докладно проблема використання програмного забезпечення для роботів була висвітлена компанією у статті «Операційна система для роботів».

На те, щоб підготувати робота PR2 для гри в американський більярд розробникам знадобилося близько тижня. PR2 грає з урахуванням всіх правил, конструктори навіть передбачили, щоб робот тримав кий приблизно також як і звичайна людина. Більш того удари наносяться з тих же позицій, з яких б’є звичайний живий гравець.

PR2 обладнаний камерою високої чіткості, що дозволяє йому точно оцінювати ситуацію на більярдному столі. Завдяки лазерним сенсорам робот визначає межі ігрового столу і знаходить лузи. Розрахунок фізики ударів по кулях проводиться з використанням спеціального вільно розповсюджуваного набору бібліотек.


Як визнають самі розробники, робот PR2 ще далекий від ідеального гравця: іноді «заганяє» білу кулю в лузу, або завдає безглузді удари. В той же час нерідко бувають удари, які змусять захопитися і бувалих майстрів більярду.

У висновку варто зазначити, що в минулий раз компанія Willow Garage з PR2 зробила офісного робота, який у разі виявлення незнайомих предметів звертався за допомогою до людей.

Увазі шанувальників більярду. На сайті http://billiard-mag.com/aksessuary-dlya-bilyarda/naklejki-dlya-kiev/ ви зможете замовити різноманітні наклейки для кия, а також безліч інших якісних більярдних аксесуарів.