Історія калькулятора

Сучасним світом правлять цифри. Все — навіть цей сайт, який ви зараз переглядаєте, створювався за допомогою багатозначних розрахунків. Математика — гімнастика розуму, але життя часто підсовує нам розрахунки, для вирішення яких вручну не вистачить і двох життів.

Необхідність здійснювати розрахунки супроводжує нас все життя, починаючи з дитячого садка. Далі школа, ВУЗ, робота, і нам все більше приходитья щось додавати, віднімати, множити, ділити. Добре, що є справжні профессіонали, що надають, для прикладу, якісні  бухгалтерскі послуги в Дніпропетровську, без них було би ой як важко у цьому світі цифр, з його звітностями, калькуляціями, оподаткуванням тощо.

Лінь — двигун прогресу, тому відразу після того, як стародавнім людям перестало вистачати пальців на руках для підрахунку відвойованих у природи благ, вони винайшли пристрої, що полегшують обчислювальні муки мозку.

Задовго до появи калькуляторів, люди для здійснення рахунку та обчислень користувалися різними примітивними пристроями, серед яких найбільш простим вважається абак (фото зверху) у Стародавньому Вавилоні та рахівниці на Русі, як удосконалений варіант.

В середині сімнадцятого століття Блез Паскаль створив підсумовуючу машину у вигляді ящика, в якій знаходилися шестерні, пов’язані між собою. Вони поверталися спеціальними коліщатками, і кожному відповідав десятковий розряд. Обертання коліщаток підсумовуючої машини проводилося лише в одну сторону, і давало можливість проводити операції додавання. Треба сказати, що можливі були й інші операції, але вони вимагали незручних і досить складних процедур виконання обчислень.



Вже через 20 років математик Лейбніц створив новий варіант калькулятора, з принципом роботи, схожим з калькулятором Паскаля. Відмінність полягала лише в тому, що Лейбніц додав своєму калькулятору рушійну частину і рукоятку, призначену для того, щоб крутити ступеневе колесо (пізніше його замінили на циліндр). Ці додавання прискорили повторювані операції і дали поштовх багатьом новим винаходам.

До кінця 19 століття стали популярні арифмометри — компактні механічні обчислювачі. За легендою в 1924 році їх виробництво було налагоджено в СРСР за наказом Дзержинського. Такі «калькулятори» випускалися у нас до 1970-х під маркою «Фелікс».



А ось і «вбивця» арифмометрів і різних рахівниць — перший в світі повністю електронний компактний калькулятор Anita (компанія Bell, 1961 рік). З нього почалася ера загальної калькуляторизации. Калькулятори вставлялися в столи, портмоне, наручні годинники, а з недавніх пір всіх їх витіснив калькулятор Windows.