Ордос — місто-привид в Китаї

Приблизно 15 років тому вугледобувна промисловість, що бурхливо розвивається у Китаї, спонукала органи місцевої влади вкласти гроші в розвиток міста, який став би новим центром культури, економіки та політики. Нове місто Ордос, також відоме як Кангбаші, розрахували на один мільйон жителів. Звели в ньому масивні концептуальні архітектурні проекти, житлові башти, культурні і спортивні об'єкти.

Если вам требуется качественная и недорогая металлочерепица , советую обратиться в торговую компанию www.металлочерепица.kiev.ua


«Зараз все місто схоже на постапокаліптичну космічну станцію з якогось фантастичного фільму», – говорить фотограф Рафаель Олів’є (Raphael Olivier), який побував у ньому і зробив серію знімків під назвою «Ордос – нездійснена утопія».



Ордос розташований в провінції Внутрішня Монголія. У цьому районі перебуває одна шоста частина вугільних запасів Китаю. В кінці 90-х і початку 2000-х років приватні гірничодобувні компанії отримали право на розробку цих родовищ. Розвиток добувної промисловості призвів до великих податкових надходжень.



«Місцеві власті вирішили з нуля побудувати це надзвичайно амбітне місто», – каже Олів’є. У 2005 році сотні мільйонів інвестували в інфраструктуру і нерухомість. Але до 2010 року з’ясувалося, що попит на новоявленому ринку житла практично відсутній. За словами Олів’є, високі податки на нерухомість стримують сім’ї від переїзду в Ордос. До того ж «Нове місто» Ордос стоїть всього в декількох кілометрах від процвітаючого провінційного «Старого міста».



«Люди просто не бачать сенсу в переїзді», – каже Олів’є. «У підсумку лише урядовці і будівельники-мігранти вважали за доцільне тут влаштуватися, а велика частина міста не заселена», – каже Олів’є.

У 2012 році тут пустувало 90% квартир.