Квантовий комп’ютер D-Wave в 100 млн разів швидший звичайного

Дослідники Квантової лабораторії штучного інтелекту Google нещодавно опублікували результати випробувань квантового комп'ютера D-Wave 2X.

Нагадаємо, мова йде про суперкомп’ютер D-Wave 2X, який Google замовила у канадської компанії D-Wave Systems у вересні минулого року, і з тих пір експлуатує спільно з NASA. Раніше в Лабораторії вивчалася попередня модифікація комп’ютера (D-Wave Two), куплена в 2013 році.

До речі, якщо з вашим компом, чи ноутбуком станеться якась проблема, достатньо тут http://rkt.com.ua/ звязатися з майстрами сервісного центру “RKT”, котрі швидко, якісно і недорого усунуть поломку любої складності.



Представники D-Wave System називали D-Wave Two “першим в світі комерційно ефективним квантовим комп’ютером”, проте інженери не могли переконливо довести, що він дійсно функціонує з використанням явищ квантової суперпозиції і квантової заплутаності. Так, в червні позаминулого року дослідники з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха і Microsoft Research провели тестування D-Wave Two і не виявили явних переваг перед класичним комп’ютером.

Однак тепер в Google заявили, що отримали докази того, що модель D-Wave 2X дійсно можна вважати квантовим комп’ютером. В ході тестів D-Wave 2X зміг вирішити поставлену задачу за допомогою квантового алгоритму відпалу зі швидкістю в 100 млн разів вищою, ніж традиційний комп’ютер з одним процесором, який використовував алгоритм імітації відпалу.

Втім, навіть якщо отримані результати будуть підтверджені, вони зможуть служити лише частковим доказом можливостей D-Wave 2X, оскільки не можна виключати, що якби в тестах Google традиційний комп’ютер використовував інші існуючі на сьогоднішній день алгоритми, то міг би впоратися із завданням краще.

Отримані результати виглядають вражаючими, проте пройде ще чимало часу, перш ніж квантові технології почнуть використовувати в практичних цілях.

У технологіях квантових обчислень для зберігання та обробки інформації використовуються квантові об’єкти (кубіти). На відміну від звичайних бітів, які можуть знаходитися в стані 0 і 1, такі об’єкти завдяки своїй квантовій природі можуть перебувати одночасно в стані 0 і 1 з ймовірностями p і 1 - p. Комп’ютери на основі кубітів реалізують імовірнісні алгоритми. Використання таких комп’ютерів дозволяє в теорії вирішувати багато завдань значно швидше, ніж на класичних комп’ютерах.