Соняшникове лушпиння допоможе будівельникам

Бетон - міцний і надійний будівельний матеріал. Однак часто видатна міцність не дуже потрібна, тому в ряді випадків для створення бетону використовуються різні легкі наповнювачі. В якійсь мірі вони знижують міцність, але покращують інші параметри і зменшують витрати.

У країнах, яким пощастило з лісовими ресурсами, як екологічно чистого і поновлюваного наповнювача можна використовувати звичайну нікому не потрібні тирсу. У Туреччині з тирсою проблеми, зате багато соняшникового лушпиння, країна щорічно вирощує близько мільйон тон насіння соняшника. Її і запропонували додавати в бетон інженери з турецького Університету Наміка Кемаля Бурак Сісман (Burak Sisman) і Ерхан Ґезер (Erhan Gezer).

Соняшникове лушпиння – відходи виробництва рослинної олії та харчової промисловості. Досі воно розглядалася лише як сміття. Проте турецькі дослідники стверджують, що насправді лушпиння - цінний будівельний матеріал, який зменшує щільність бетону і підвищує його опір розтріскуванню в умовах періодичної зміни температури.

Увагу дослідників, втім, лушпиння привернуло не тому, що без неї бетону не обійтися, а тому, що в ряді країн накопичення цих відходів може стати некерованим в найближчі роки. Їх використання у будівництві – прекрасний спосіб екологічно чистого вирішення проблеми. Особливої актуальності він набуває на тлі зростання вартості і хронічної нестачі в деяких регіонах традиційних будівельних матеріалів.

В Україні теж могли би звернути увагу цю технологію, адже наша країна є одним з лідерів вирощування даної культури, значною мірою через те, що в якості посадкового матеріалу використовується насіння соняшника найвищої якості, яке забезпечує високі стабільні врожаї.

Туреччина займає дев’яте місце в світі в рейтингу найбільших виробників соняшнику. Майже мільйон тон продукції щорічно отримують з 548 тисяч гектарів полів. Більша частина врожаю переробляється в олію на підприємствах в турецькій Фракії. Їх побічна «продукція» - 300 тисяч тонн лушпиння, тому команда дослідників не відчувала нестачі в матеріалах для вивчення властивостей різних складів бетонної суміші.

У ході тестів вчені отримували бетон з найнижчою припустимою щільністю для легких бетонів. Як випливає зі звіту, деякі з отриманих зразків мали малий коефіціент стискання, що підходить для будівництва. При збільшенні в бетоні частки соняшникового лушпиння міцність падала, такі суміші можна використовувати лише для ізоляції, але не в якості несучих елементів.