Нефт Дашларі — місто, побудоване на бурових платформах

На водній гладі Каспійського моря в 55 км від берега знаходиться одне із найбільш неймовірних населених пунктів в світі. Справжнє місто, побудоване на палях і мережі нафтових платформ. Розквіт поселення припав на часи СРСР, проте і зараз воно є повністю функціональним містом у складі Азербайджану

Нефт Дашларі або «Нафтові камені» - так називається місто, засноване в 1949 році. Саме тоді фахівці Радянського Союзу виявили там нафту і пробурили першу свердловину. Родовище було дуже багатим, тому крім платформ необхідно було побудувати відповідну інфраструктуру для для нормальної праці і проживання робітників.



Коли Нефт Дашларі процвітав, то він складався з 2000 бурових платформ, мережі мостів і віадуків в радіусі 30 км. Протяжність доріг над водою становила 300 км. Основою для міста стало сім затоплених суден, які перетворили в штучний острів. Для 5000 робітників там були побудовані дев’ятиповерхові житлові будинки, кінотеатр, бібліотека, пральня, пекарня і навіть завод з виробництва лимонаду. Для фруктового саду та футбольного поля були завезені тонни землі.



На жаль, зараз місто перебуває в стані занепаду. Від 5000 робочих залишилося тільки 2500. Із загальної кількості 300-кілометрових естакад функціонує тільки 45 км. Через підняття рівня Каспійського моря багато доріг виявилися затопленими, і робітники просто не потрапляють до деяких бурових платформ. Житлові будинки також підтоплено до рівня другого поверху.

На думку фахівців, запасів нафти у тому регіоні вистачить ще на 20 років. Отже, у міру вичерпання природних ресурсів, місто на платформах Нефт Дашларі буде зникати з лиця землі.



Варто зазначити, що у світі вже є багато міст, які виявилися покинутими через техногенні катастрофи (наш Чорнобиль, для прикладу), природні фактори, або через погіршення економіки регіону. Їх називають містами-примарами, і про одне з них - китайський Ортодос, ми, до речі, кілька днів тому розповідали.

Якщо ви бажаєте купити квартиру в Ірпіні, раджу скористатися пропозицією від забудовника  Комфорт Лайф. Щодо цін, дивіться тут  http://newirpen.com.ua/price, погодьтесь, такі умови проживання за таку вартість – чудова пропозиція! Тим більше, що на житло можна оформити розстрочку.