Вчені виявили незвичайний вплив кави на печінку

У вчених є чудові новини для любителів кави. Всім відомо, що неправильне харчування і алкоголь згубно впливають на клітини печінки. Але виявилося, що є спосіб протистояти цьому: додаткові 2 філіжанки кави в день знижують майже на половину ризик розвитку цирозу печінки, навіть якщо ви не можете зарахувати себе до прихильників здорового способу життя.

Відкриття було зроблено після аналізу даних раніше опублікованих досліджень, загальна кількість учасників яких становила 430 000 чоловік

«Цироз — це незворотній процес, від якого немає ліків. Але з допомогою кави — недорогого і надзвичайно популярного напою, його можна уникнути», — говорить автор дослідження, Олівер Кеннеді з Університету Саутгемптона. Проте, дослідники наразі не можуть остаточно вказати на причини такої позитивної дії кави на печінку, зараз продовжуються дослідження з приводу цього питання.

Ось так, тепер смакуючи чудову, з неперевершеним смаком і ароматом каву lavazza, ви будете спокійніші за стан вашої печінки. Чудовий приклад поєднання приємного з корисним!

Вчені відзначають, що одна філіжанка кави в день знижує ймовірність виникнення цирозу на 22%, дві — на 45%, 3 — на 57%, а 4 — на цілих 65%. Однак не варто забувати, що все добре в міру, і зловживання кавою небезпечно для серцево-судинної системи, та виникненню інших хворіб, тому найбільш оптимальна рекомендована доза є дві-чотори філіжанки на добу. Крім того, дослідники попереджають, що кава може запобігти цирозу, пов’язаного з вживанням алкоголю, але менш ефективна при таких факторах ризику, як діабет або стеатоз (жирова хвороба печінки).

Надалі вчені мають намір проаналізувати, які саме сорти і способи приготування кави найбільш корисні. Так, в одній з наведених робіт показано, що фільтрована кава для печінки набагато корисніша вареної.

Для тих, хто має намір відразу застосувати результати роботи вчених на практиці, автор дослідження особливо підкреслює, що чашка карамельного латте з купою цукру і вершків – це зовсім не те, що може захистити вашу печінку.