Двохтарифний лічильник і інші методи енергозбереження

Ніщо не дається задарма. Цей непорушний екологічний закон має матеріальне втілення у вигляді плати за комунальні послуги, які безпосередньо пов'язані з використанням енергії. Комунальні тарифи неухильно зростають, і це природнім чином відображається на падінні добробуту пересічного обивателя.

Щоб дізнатись про переваги багатотарифних лічильників, потрібно перейти сюди, тут ви можете надіслати менеджерам компанії Legrand-service заявку на встановлення якісних двух- і трьохтарифних електролічильників.


Крім того, що ми повинні платити за енергію (навіть коли вона в такій кількості не потрібна), виробництво цієї енергії обходиться нашій спільній планеті, а значить і кожному з нас, надзвичайно дорого в екологічному сенсі. Значною мірою це відбувається тому, що ми бездумно розтрачуємо непоправні природні ресурси і не вміємо економити енергію. Що ж може кожен з нас, щоби зменшити надлишкове використання цих самих ресурсів?

ВОДА

Установка водозберігаючих насадок на крани і душ дозволить скоротити споживання води до 50%.


ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ

Замініть неефективні джерела світла, насамперед лампи розжарювання, а також компактні люмінесцентні лампи на світлодіоди. Світлодіоди споживають у 12 разів менше енергії в порівнянні з лампами розжарювання і в два рази менше в порівнянні з енергозберігаючими лампами.

Встановіть багатотарифний електролічильник. Він може враховувати вартість електроенергії в залежності від часу доби: «нічна зона» (зазвичай з 23:00 до 7:00), «напівпікова зона» (зазвичай з 10:00 до 17.00 та з 21:00 до 23:00) і решта – «пікова зона». Електроенергія в нічний і в напівпіковий період коштує значно дешевше. При цьому потрібно пам’ятати, що це вигідно в першу чергу для звичайних квартир.

Хоча вартість електроенергії для власників багатотарифних лічильників зростає швидше, ніж у тих, хто використовує звичайний лічильник, вигідніше все одно багатотарифний. Економія ще більше у тих, хто програмує побутову техніку (пральні, посудомийні машини тощо) на роботу в нічному або напівпіковому періоді.


ТЕПЛО

Установка регуляторів подачі тепла на радіатори і грамотне регулювання режиму опалення дозволяє знижувати витрати до 60%. На жаль, поки це стосується тільки тих, хто платить за теплолічильниками. Власникам окремих будинків, а також квартир з горизонтально розведеною системою опалення, має сенс подумати про їх встановлення.

P. S.:

Не треба недооцінювати енергозбереження, яке дає особливо вражаючі результати в поєднанні з розвитком відновлюваних джерел енергії.
Простий приклад. Коли після «Фукусіми» Японія зупинила всі(!) свої АЕС, життя людей практично не змінилася. У тому числі тому, що енергія стала використовуватися більш раціонально та дбайливо.

Енергозбереження та енергоефективність дозволили знизити загальне споживання електроенергії (з 2010 до 2013 року) майже на 80 млрд кВт-годин. Це дорівнює річному виробітку 13 ядерних реакторів, що забезпечували потреби 22 млн японських сімей. Споживачі заощадили 1,7 трлн. ієн, що в перерахунку майже 180 млрд. грн.