Кам’яні паркани Ірландії

Незважаючи на свою досить незначну популярність як туристичного регіону, Ірландія багатьох приваблює своєю бурхливою історією, чарівною неповторною природою і великою кількістю історичних пам'яток, пов'язаних як із середньовічним періодом, так і з доісторичним минулим цивілізації.

Якщо ви будете подорожувати по сільській Ірландії зі сходу на захід, вашу увагу привернуть сотні миль кам’яних стін, блукаючих по сільгоспугіддям у всіх напрямках. Ці кам’яні стіни є цілком звичною картиною для ірландського населення, але у туристів завжди виникає багато питань.



Хоча пейзаж Ірландії головним чином зелений, прямо під її пишним зеленим килимом можна виявити товстий шар твердого синього вапняку. Цей матеріал можна знайти по всій країні.

Ірландія — головним чином скелястий острів, що складається з вапняку кам’яновугільного періоду віком приблизно 370 мільйонів років. У той час Ірландія була частиною невеликого моря між двома континентальними масивами біля екватора. Зміна континентів підняла частину морського дна вище рівня моря, а на протязі сотень мільйонів років скелі вкрилися грунтом.



Саме цей вапняк став найбільш використовуваним будівельним матеріалом для ірландського населення. Від могил Кам’яного століття, до фортець, замків і монастирів Середньовіччя - ці камені скрізь. Поширені повсюдно кам’яні стіни зовсім не є загадкою. Для обробки землі і землеробства грунт повинен бути очищений від каменів, а так як викидати їх нікуди, фермери вирішили просто викласти з них стіни по межах своїх ділянок.

Валуни просто складалися один на одного, без будь-якого розчину. Стіни досить низькі і не дуже стійкі, тому вимагають постійного обслуговування. Вони також є хорошим загородженням для домашньої худоби, полегшуючи випас.



Одне з найкрасивіших місць з великою мережею кам’яних стін — Аран. Це група з трьох островів, розташованих в гирлі Затоки Голуей на західному узбережжі Ірландії. Найбільший острів — Інішмор, колись просто безплідне скелясте місце на краю Атлантики. Його жителі протягом тисяч років створили життя там, де раніше воно було неможливим. Стіни тут також захищають тонкий шар грунту від видування вітрами, що дуже часто вирують в цих краях.

Надійна огорожа – гарантія приватності, і недоторканості майна. А якщо йдеться мова про якісні вироби  ПАТ “Завод ім. Фрунзе” – то це ще й вишуканий стильний дизайнерський елемент!