Індус придумав глиняний холодильник, що охолоджує їжу без електрики

В Індії розробили «холодильник для бідних», який зберігає свіжість продуктів протягом 5 днів. Його творець - індійський винахідник Мансубхай Праджапаті, довгий час займався продажем глиняних фільтрів для води.

У лютому 2001 року стався руйнівний землетрус, який активно висвітлювалося в пресі. І в одній з газет Праджапаті побачив свій фільтр з написом «зламаний холодильник для бідних».

«Це змусило мене замислитися, і я справді почав працювати над холодильником, який буде зберігати продукти свіжими без електрики», сказав індус.

Кропітких три роки він тестував всякі грунти, глини і рефрижераторні конструкції. І нарешті у 2005 році Праджапаті вийшов у світ зі своїм унікальним холодильником «Mitticool».

Mitticool виготовлений з певного типу теракотової глини з численними порами на стінках. Його функція проста: тримати речі прохолодними, ґрунтуючись на базових принципах фізики.

Близько 10 літрів води циркулює через пори і в кінцевому підсумку випаровується. Випаровування знижує температуру глини до 8 градусів Цельсія нижче, ніж зовні, і зберігає продукти в холодильнику свіжими. Таким чином можна зберігати фрукти, овочі, і навіть молоко. «Mitticool може тримати їжу свіжою протягом п’яти днів», - стверджує винахідник.

Можливо, хтось дорікне :”Яка глина, панове? 21 століття на дворі!” Дійсно, ніякий Mitticool не замінить сучасні інноваційні моделі холодильників представлені на kupivse.com.ua, втім для найбідніших верств населення Індії, деяких інших країн Азії і Африки такий гаджет може стати справжнім порятунком.



У 2005 році його винахід було внесно в реєстр Національного фонду інновацій Індії і знайшлися інвестори, які вклалися у розвиток глинянных холодильників MittiCool. І Праджапаті отримав своє перше замовлення на 100 холодильників. Вже в 2012-2013 роках обсяг продажу становив 230 холодильників в місяць. Покупці приходили з Індії, Кенії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Зараз Праджапаті прагне поліпшити Mitticool шляхом установки блоку RO (зворотного осмосу) до нього, так що можна також отримати очищену воду.

Цей холодильник не буде працювати скрізь, звичайно. Випарне охолодження добре працює тільки в сухому кліматі. Але для людей, що живуть в помірних кліматичних умовах, це дуже розумний, недорогий і екологічно чистий спосіб продовжити термін придатності продуктів харчування.