Творець орбітального готелю планує бізнес на Місяці

Вже кілька років американський магнат Роберт Бігелоу (Robert Bigelow), голова і засновник компанії Bigelow Aerospace, продовжує розвивати проект орбітального готелю Nautilus, складеного з декількох надувних модулів. На перший погляд ідея здається божевільною, але за конструкцією апаратів з багатошаровими еластичними стінками стоять давні дослідження, розпочаті колись ще в NASA.

З різних причин терміни виведення на орбіту різних масштабних прототипів цього готелю, а також — перших його частин неодноразово переносилися, проте шанс на появу першого жилтлового модуля від Bigelow Aerospace в космосі не пізніше 2016 року ще залишається.

Зараз в компанії інженери щосили «тренуються» на повномасштабних макетах тримісного відсіку Sundancer і шестимісного BA-330. Саме вони в тій чи іншій комбінації разом з перехідними і стикувальними вузлами повинні скласти Nautilus.

Виводитимуть його частини на орбіту або добре перевірені ракети Atlas V, або новачок галузі — носій Falcon 9, тогорічні випробовування яких показало відмінні результати.

У самій Bigelow Aerospace на найближчі роки багаті плани. Головне — зведення виробничої будівлі A-3 на 265 тисяч квадратних метрів. Саме в ній і будуть збирати космічні апарати компанії.

Після відкриття готелю один з модулів буде відведено під житло обслуговуючого персоналу — астронавтів від Bigelow Aerospace, зайнятих підтримкою господарства готелю в порядку. Решта площі планують здавати в оренду. Будуть клієнтами Бігелоу окремі особи або готельні компанії, що надають послуги своїм клієнтам, або навіть кіностудії, які мають намір зняти фільм на орбіті, не так вже й важливо.

Куди важливіше, що Bigelow, за словами представників компанії, розвиває відносини з потужним партнером, який своїм інженерним потенціалом посприяє розвитку програми Роберта: позаминулої осені Bigelow і знаменита компанія Boeing об’єднали зусилля, щоб представити свою пропозицію щодо майбутнього приватних пілотованих космічних систем в рамках ініціативи NASA Commercial Crew Development (CCDev).

CCDev є однією з програм відділення NASA з комерційного космічного транспортуванні. Під егідою CCDev NASA має намір надати $50 мільйонів різним приватним компаніям, однак доля цих грантів ще не визначена. Якщо щось перепаде і зв’язці Boeing/Bigelow, це прискорить роботи з приватної космічної станції. Ну а на віддалене майбутнє плани у Bigelow Aerospace просто фантастичні.

Бігелоу стверджує, що технологія будівництва космічних станцій з надувних відсіків стане в нагоді для зведення багатофункціональних жилих комплексів в точці Лагранжа L1 і навіть... на Місяці!