Сходи Селарона - історична культурна спадщина Ріо-де-Жанейро

Сходи Селарона (Escadaria Selarón) в Ріо-де-Жанейро — видатне творіння чилійського скульптора Хорхе Селарона. Понад 200 сходинок поблизу монастиря Святої Терези прикрашені кахлями і кольоровою плиткою з антикварних крамниць району, а також привезених художнику туристами практично з усіх країн світу.

Компанія «Інтайл Сервіс» пропонує послугу порізка плитки в Києві недорого на найсучаснішому обладнанні. Гарантуємо високу якість, помірні ціни, індивідуальний підхід, оперативність виконання замовлення.

Хорхе Селарон став відомий завдяки сходам, слава про які облетіла весь світ. Талановитий чилійський художник підкорив своєю роботою всіх жителів Бразилії. Він навіть присвятив її цьому гостинному, веселому і життєлюбному народу.

Історія бере початок в 1990 році, коли творець вирішив зайнятися мозаїчною реставрацією сходів, які були розташовані прямо біля його будинку. Головні кольори деталей мозаїки були обрані не випадково – в тон бразильському національному прапору.

Перша реакція оточуючих була неоднозначною, багато не соромилися у вираженні свого глузування. Думок кинути почате в Хорхе не було, адже це було його хобі. Не маючи грошей навіть за сплату комунальних рахунків, він продовжував невтомно працювати над втіленням своєї ідеї. Матеріали коштували грошей, тому художнику довелося розпрощатися зі своїми картинами, щоб закінчити покриття сходів керамічною плиткою, доповнюючи дизайн фігурними осколками скла і дзеркал.



В кінцевому підсумку у автора получилося втілити в життя свій задум: 250 оздоблених різнокольоровою керамікою сходинок охоплюють 2 міських квартали, загальна довжина 125 метрів. Основна складність і загадковість творчості полягає в матеріалі. Елементи мозаїки складають плитки, доставлені з 60 країн, загальна кількість досягає 2000 штук.

В останні роки роботи над проектом колеги підтримували порив художника, забезпечували його матеріалом і допомагали з фінансуванням. Невелику частину плиткового покриття розписував сам автор ідеї. На 30 плитках зображена вагітна жінка африканської зовнішності, що викликало величезний інтерес оточуючих.

На жаль, художник утримався від коментарів на цей рахунок. Він завжди говорив, що його мрія божевільна, і закінчиться тільки разом зі смертю. Так і виявилося: у 2013 році Селарон був знайдений бездиханним на сходах свого дивовижного творіння.