Особливості страхування «Зелена карта» (Green Card)

Задля того, щоб застрахувати Вашу автоцивільну відповідальність при виїзді за кордон, Вам необхідно придбати страховку «Зелена карта». Наявність цього документу, як і медичного поліса для туристів, є обов'язковим при виїзді за кордон.

Страховий поліс зелена карта буде зручний для всіх водіїв, які хочуть подорожувати за кордон. Перед оформленням такого страхування, необхідно знати всі його особливості.

По суті, даний вид страхування є автоцивільним полісом, чинним на території інших країн. Така страховка дає можливість застрахувати відповідальність водія транспортного засобу в тому випадку, коли він винен у аварії. Договір діє на території 46 країн, що беруть участь в системі зеленої карти. Однією з цих держав є Україна.

Страхове відшкодування за даним типом страховки здійснюється всім постраждалим від аварії третім особам. При цьому, враховується як шкода, заподіяна майну, так і шкоди для здоров’я третіх осіб. В даному випадку не передбачено франшизи, яка присутня у автоцивілці. Крім того, є низка ризиків, які при поїздках за кордон зелена карта не покриє. Ризики, які не покриє дана страховка:

- збиток для автомобіля, особистих речей та іншого майна;

- шкода для здоров’я страхувальника;

- збиток для вантажу в машині;

- забруднення навколишнього середовища.

Крім того, зелена карта не може покрити витрати на першу медичну допомогу для страхувальника, як і автоцивілка. Тому, якщо ви хочете подорожувати за кордон і отримувати страхові виплати за медичною допомогою, то тоді слід оформити туристичну страховку або ж замовити страховку за медичними витратами.

Важливо, що страховка за типом зеленої карти для подорожі в Україну не передбачає захист від кримінальної відповідальності. Тобто, якщо водій перебував у нетверезому стані або грубо порушив правила з нанесенням серйозного збитку постраждалій стороні, то його можуть притягнути навіть при наявності зеленої карти.

При оформленні цього документу слід потурбуватися, щоб він покривав весь час перебування за кордоном. В іншому випадку для продовження дії страховки вам доведеться купувати новий договір. Правда, доведеться купувати його у місцевих страхових компаній.