Хмари, схожі на НЛО

Лентикулярні (також лінзовидні) хмари - унікальне природне явище. Ці хмари зазвичай утворюються навколо пагорбів і гір. Виглядають вони досить своєрідно, схожі на гігантські літаючі тарілки або на стопку млинців. Багато відомих гірських вершин з різних куточків світу часто фотографували з шапкою з цих хмар, у тому числі гори Шаста і Фудзі.

Лентикулярні хмари утворюються, коли потік вологого повітря спрямовується вгору, обтікаючи гору, приводячи до конденсації вологи і утворення хмари. Це досить рідкісне явище, до речі, у метеорологів навіть існує приказка «Побачити лентикулярні хмари і померти».



Ці хмари виглядають абсолютно нерухомо, наче замороженны у часі. Насправді це не так. Хмари здаються нерухомими, так як потік вологого повітря постійно поповнює запаси хмари з навітряного боку, в той час як волога випаровується і зникає з підвітряного боку, залишаючи хмари характерної линзовидної форми. В залежності від сили повітряного потоку і доступної вологи, вітрова хвиля може створити кілька лентикулярних хмар, складених одна на одну, немов тарілки. Можна спостерігати як ці хмари висять у повітрі протягом декількох годин або днів, поки не вітер або якісь зміни погоди не розсіють їх.

Ще є версія виникнення лентикулярных хмар, пов’язаних з місцями сили. У місцях сили є зміни гравітації (силових ліній магнітного поля Землі), і потужний біомагнітних потік. Саме такі зміни і потік закручують пари повітря і оскільки потік постійний, пов’язаний з місцем, то природно і хмара нікуди зміщуватись не буде.


Лінзовидні хмари утворюються на великій висоті між 2000 і 7000 метрів. Вони вимагають клімату з постійними, вологими динамічними вітрами для створення необхідної вітрової хвилі в атмосфері.



Вони є найбільш поширеними в районах з сильними вітрами і високими горами. Такі об”єкти можуть також з’явитися поруч з підвищеннями плато або над високими пагорбами, а іноді і близько високих грозових хмар.


 

Пілоти літаків намагаються триматися подалі від лінзообразних хмар, щоб уникнути турбулентності, а дельтапланеристи цілеспрямовано летять на них, щоб зловити повітряний потік на декілька кілометрів.



Найточніший оперативний прогноз погоди в Україні і світі надає сервіс meteoexpert.org.