Що робити, якщо поліс ОСАГО виявився фальшивим?

Останнім часом в обігу все частіше виявляються підроблені поліси ОСАГО, причому частина з них "спливає" під час ДТП. І далеко не завжди власник фальшивки знає про те, що його поліс – нікчемний папірець, використання якого може спричинити відкриття кримінальної справи. Природно, автовласників хвилюють два питання: що робити, якщо виявлена підробка, і хто компенсує збитки?

Який поліс є фальшивим?

У розряд фіктивних паперів відносять такі категорії документів:

- Поліс із змінами. Наприклад, якщо змінена дата початку або закінчення строку дії.

- Поліс-двійник. Серія, номер, друку, «приписка» до страхової компанії – все дійсне, проте на один договір – одночасно два власника.

- Повторно проданий поліс. Після закінчення строку його дії в одному регіоні він може спливти в іншому або тому ж як абсолютно «чистий».

- Підроблений бланк. Справжня «липа». При цьому номер може збігатися з дійсним номером поліса, виданого в якій-небудь іншій страховій компанії
.
- Поліс неактивного страховика, виданий після його виходу з системи ОСАГО. За законом, такі бланки повинні вилучатися з обігу, але, як показує практика, вони надовго затримуються на ринку.

Тільки перший вид підробок можна визначити на око. Всі інші, як правило, від справжніх нічим не відрізняються. Більше того, частина з них є справжніми документами, тільки не мають юридичної сили. У разі використання реальних номерів з правильною «пропискою» до певного страховика не допомагає навіть перевірка через систему обліку. Фальш розкривається при порушенні виплатної справи після ретельної перевірки даних усіх боків ДТП.


Що робити власнику фальшивки?

Якщо вам вдалося виявити підробку до настання страхового випадку, рекомендується придбати інший поліс. З фіктивним же документом слід звернутися в міліцію для порушення кримінальної справи. По закінченні слідства та подальшого судового розгляду можна сподіватися на відшкодування продавцем (якщо такий буде знайдений) вартості поліса ОСАГО, визнаного підробленим.

Навіть якщо вам вдасться обвести навколо пальця співробітника ДАІ на дорозі, у разі ДТП платити потерпілому доведеться зі своєї кишені. Якщо під час аварії ви опинитеся винуватцем, а страховик-таки погодиться виплатити потерпілому суму збитку, то обов’язково виставить вам регрес на повну суму страхової виплати. Якщо ж підробка розкриється під час перевірки на дорозі, то:

- по-перше, вас позбавлять права використовувати ТЗ;

- по-друге, притягнуть до кримінальної або адміністративної відповідальності;

- по-третє, зобов’яжуть виплатити штраф значного розміру.

Материал подготовлен при поддержке сайта http://viewout.ru/