У Голландії успішно випробували безпілотні автобуси

Ще минулої осені стало відомо, що невеликі автономні електроавтобуси WEpod будуть тестуватися на публічних дорогах Нідерландів. Згодом вони будуть курсувати між містами Вагенінген і Еде в провінції Гелдерланд. Про це раніше ми вже писали. Нещодавно ж відбувся успішний тестовий запуск. Таким чином WEpods увійшли в історію, як перші безпілотні мікроавтобуси на громадських дорогах.

WЕpod розроблений французькою компанією EasyMile, яка вже постачає автономний транспорт в Фінляндії і Швейцарії. Також автобуси без водія можна зустріти в Роттердамі і Лондоні (аеропорт Хітроу), але там вони їздять тільки по спеціальним виділеним трасам. Особливість моделі в тому, що її планують випустити на дороги загального користування. Хто зна, можливо десь в найближчому майбутньому і автовокзали Чернівці будуть приймати цей транспорт майбутнього.



Зараз безпілотний автобус WЕpod курсує на пробній ділянці в 11 км в студентському містечку Вагенінген. Варто зазначити, що він досить маленький і вміщує лише шість осіб. Працює від електромотора і може розганятися до 25 кілометрів на годину. Машина здатна долати без підзарядки до 100 кілометрів.

Щоб уникати перешкод, її кузов оснащений камерами, радарами та лазерними датчиками. Як повідомляють західні видання, керувати автобусом можна дистанційно: знаходження водія в салоні не передбачено. Але для страховки за машиною все ж спостерігає оператор з центру управління. Крім того, в салоні є кнопка аварійної зупинки.

Проїзд в автобусі безкоштовний, а зарезервувати місце на певний рейс можна через спеціальний мобільний додаток.



Поки безпілотник на колесах працює в рамках експерименту. Якщо все пройде успішно, то його маршрут розширять: подовжать від університету до міського вокзалу і додадуть кілька зупинок.

Варто зазначити, що швидка поява безпілотних транспортних засобів вимагає відповідної реконструкції автомобільних трас, законодавчих змін, появи спеціальних знаків і так далі. Але, незважаючи на все це, і Нідерландах, і в інших країнах, де впроваджуються подібні інновації заявили, що і надалі будуть активно розвивати цей перспективний напрямок.