Американська компанія розробила робота, який робить уколи

Вченим не дає спокою ідея максимально запровадити робототехніку в медичну галузь. Вже зараз вченими розробляються ефективні робопротези (або екзоскелети), пігулки-роботи, тощо. Створення бази даних з штучним інтелектом для діагностики знаходиться в процесі розробки, а робот, що вміє робити уколи вже готовий приступити до своїх обов'язків.

Провідна фірма США, що займається розробкою медичних технологій – Vasculogiс, на початку поточного року презентувала свій останній винахід. Ним став робот під назвою VenousPro.

Творці обладнали апарат VenousPro цілим рядом функціональних технічних новинок, які використовуються в медичній галузі. Так, робот за допомогою інфрачервоного випромінювання та ультразвуку може «бачити» венозну і капілярну сітку під шкірою людини. Такий точний підхід назавжди позбавить пацієнта від ризику отримати ін’єкцію не за «адресою». Звичайно ж, за усім процесом ін”єкції стежить досвідчений лікар, у котрого є відповідна ліцензія на медичну практику, втім робот відповідає за головну процедурну функцію, і робить це він на відмінно.

Апарат VenousPro безпомилково визначає стан кровоносної системи, скрупульозно аналізує її і визначає найбільш підходящу для уколу область. Після чого використовує знеболюючу речовину і надтонку голку, так що пацієнт має всі шанси навіть не помітити як пройшов процес уколу.

Залишаються невирішеними тільки психологічно-етичні моменти, а саме, чи зможуть пацієнти довіряти такому нетрадиційному лікарю. Якщо деяких особливо чутливих осіб лякає вид голки навіть в руках молодої медсестри, то механічний апарат, що міцно фіксує кінцівку за допомогою затискачів (це робиться для збільшення прицільності ін’єкції), може і зовсім викликати у людини паніку. Тому зараз розробники VenousPro обговорюють способи так би мовити «олюднення» робота і створення для пацієнта комфортної психологічної атмосфери.


Застосуванням у медицині можливості VenousPro не обмежуються. Розробники поспішили заявити, що не складе великих проблем переробити медичного робота в домашнього майстра по нанесення тату.