Розсувний будинок Sliding House в Англії

Сімейство британця Росса Рассела з містечка Саффолк мешкає в будинку, котрий схожий на великий амбар. Втім, «Ковзний Дім» (Sliding house) - насправді є унікальною конструкцією. Справа у тому, що в буквальному сенсі слова дах цього дому може з'їхати, причому всього за кілька хвилин!

Отож, кілька років тому лондонська студія dRMM Architects розробила дизайн цього незвичайного розсувного будинку. Цей унікальний двоповерховий сучасний будинок з мобільними стінами і дахом являє собою зразок сучасної пасивної архітектури, нехай і не представляючи особливого інтересу з точки зору наявності зелених рішень.

Sliding House навмисно «намальований» в стилістиці місцевих ферм і здалеку трохи нагадує комору або сарай. Але насправді це цілих три окремо стоячих будови, які поставлені на єдиний бетонний фундамент: основний будинок, гараж, флігель. Для цього району Англії це класичне поєднання для повноцінного комфортного проживання. А от якщо ви плануєте придбати житло в Херсоні, раджу на сайті real-partner.ks.ua ознайомитись з найбільш вигідними пропозиціями від компанії «Реал-партнер».

Родзинка розсувного будинку Sliding House — це його рухома зовнішня оболонка, яка може переміщатися по рейках, оголюючи великий засклений об”єм або, навпаки, закривати його.


Крім базових стін трьох згаданих вище блоків, всі будівлю зверху прикриває ще один додатковий дах, який об’єднано з додатковими стінами. Ще одним оригінальним рішенням стало поєднання даху з бічними стінами, в яких вже є вирізані отвори під вікна і двері.

Розсувний будинок виконаний з екологічно чистих матеріалів: бруси з модрини є головним компонентом всієї споруди. Зовні вони не пофарбовані, а основні внутрішні мають чорний і червоний окрас. Так що при різній формі будинку змінюється і його основний колірний відтінок.

За рахунок ковзної частини будівлі можна міняти рівень природної освітленості всіх частин будівлі. Наприклад, в холодну пору року можна закрити будинок рухомим дахом. Коли стіни прилягають одна до іншої, між ними накопичується більше повітря і будинок швидше нагрівається.



Варто відзначити, що зовнішній фасад, який важить 20 тонн, переміщається між початковим і кінцевим положенням всього за шість хвилин. Рух стін з дахом забезпечують чотири електромотора, що знаходяться всередині них. Живлення цих моторчиків забезпечується за рахунок автомобільного акумулятора.