Найбільші у світі літаки

У світі існує безліч модифікацій літаків, створених для транспортування вантажів. Втім, і серед них виділяється окрема «елітна група» лайнерів, які здатні перевозити важку будівельну і військову техніку, а також деталі для інших авіалайнерів або навіть цілі літаки.

Ан-225 «Мрія» (фото зверху) — найбільший літак у світі, українська розробка ОКБ їм. Антонова. «Мрія» був занесений в книгу рекордів Гіннеса за перевезення найбільшого вантажу за всю історію авіації. Вантажопідйомність літака становить до 250 тонн!

Вражає, що й казати. Компанія Wingo, що здійснює оперативну і якісну доставку вантажів з США, про цю послугу можна дізнатись тут wingo.com.ua/countries/usa/, можливо теж фрахтувала це повітряне судно.

В даний час вантажоперевезення здійснює лише один літак Ан-225, який експлуатується українською авіакомпанією Antonov Airlines.


Aero Spacelines Super Guppy — транспортний літак, основою якого є фюзеляж військового Boeing C-97. Перший політ незвичайного літака відбувся в 1965 році, один з «Супер Гуппі» досі служить для NASA.



Також Super Guppy експлуатувався авіагігантом Airbus для доставки крупногабаритних частин літаків на місце остаточної зборки. Надалі на заміну Guppy концерном Airbus був розроблений новий транспортний літак Beluga, про який мова піде нижче.

Вантажопідйомність літака становить майже 25 тонн (у 10 разів менше, ніж у Ан-225 «Мрія»), розмах крил 47,6 метрів.


Beluga прийшов на зміну літакам Super Guppy, що не справлялися із збільшенням обсягів крупногабаритних поставок.



Базовою моделлю для Airbus Beluga став фюзеляж A300-600. Вантажопідйомність Білуги становить приблизно 47 тонн, що дозволяє концерну Airbus за раз перевозити пару крил літака Airbus A330 в зборі або більшість частин корпусу Airbus A319. В даний час Аеробус працює над розробкою нового транспортного літака на основі A340, який буде займатися транспортуванням компонентів A380.



Boeing-747 Dreamlifter. Свою назву цей гігант отримав від літака Boeing-787 Dreamliner. Транспортний Boeing-747 Dreamlifter розроблявся концерном Boeing спеціально для транспортування компонентів Дрімлайнера. Експлуатуватися «перевізник 787 Dreamliner» почав з 2007 року. Максимальна вантажопідйомність Boeing Dreamlifter становить близько 180 тонн.



А от A380 — найбільший пасажирський літак в історії авіації. Впевнений, що пальму першості Airbus буде утримувати ще дуже довгий час. Airbus A380 здатний перевозити аж до 853 пасажирів в однокласовій комплектації, розмах крил цього монстра становить 79 метрів.