Дивовижне озеро Каїнди

Дивовижна місцина! Наче щогли затонулих кораблів з блакитної гладі озера стирчать гострі піки. Вода надзвичайно насиченого бірюзового кольору, і ... мертвий ліс. В ущелині гірської ланцюга Алатау розташована одна з найдивовижніших природних памяток Казахстану — озеро Каїнди.

Це красиве озеро не дуже відоме серед туристів. Напевно, тому що розташовані недалеко Кольсайські озера користуються більшою популярністю і відволікають на себе увагу всіх приїжджаючих в ці місця.

Варто зазначити, що Україна теж славиться своїми мальовничими природними памятками, сповна насолодитися якими ви зможете, замовивши тури в буковель в компанії  ЕТНОСВІТ. 

У чому секрет озера Каїнди? У 1910 році тут стався землетрус. Зсув, який виник в результаті цього, перекрив річку, і долина наповнилась водою. Раніше на місці озера перебував густий хвойний ліс, який практично повністю виявився затоплений водою. Дерева, звичайно, загинули, але крижана вода озера перешкоджала розвитку процесів гниття і вони ніби законсервувалися. Таким чином тепер озеро Каїнди приховує в собі дивовижний підводний хвойний ліс.

Довжина озера становить приблизно 400 метрів, а найбільша глибина — близько 30 метрів. Вода в ньому кришталево чиста, тому можна чітко розгледіти дно. Озеро схоже на справжню казку: найчистіше повітря, запах хвої, мальовнича природа і тиша. З блакитної гладі озера піднімаються гострі піки затоплених дерев. Вони вже давно втратили свої гілки і стирчать з водної гладі наче щогли загиблих кораблів. До речі, місцеві жителі називають їх охоронцями і вірять, що вони охороняють озеро.

Вода в озері дуже холодна, навіть влітку температура не піднімається вище 6 градусів за Цельсієм, так що плавати в озері можна тільки на човні.

Незважаючи на досить низьку температуру води в озері, воно популярне серед любителів підводного плавання, які з задоволенням обстежують стежки унікального затопленого лісу.

Вдосталь насолодившись краєвидами озера, можна побродити по старих ґрунтових дорогах ущелини. У перекладі з казахської мови назва озера перекладається як «багатий березами» і, дійсно, недалеко зеленіє березовий гай. З усіх боків озеро Каїнди оточують кам’янисті схили і скелі. Навколо мальовничі ліси, де ростуть гриби, суниці і малини.