Шовком по шовку. Мистецтво легендарної сучжоуської вишивки

У наш час складно чимось здивувати, але роботи цих китайських майстринь з вишивання шовком дійсно вражають. Далеко не кожен художник зможе таке фарбами реалізувати, а тут – нитками! Яке ж треба мати величезне терпіння і ще більшу посидючість, щоб творити таку красу тонкими шовковими нитками.

Сучжоуська вишивка налічує історію в більш ніж 2000 років. Згідно з легендою, правитель царства У (нинішня територія нижньої і середньої течії річки Янцзи) Сунь Цюань наказав сестрі свого головного міністра вишити Карту Царств. Гори, річки, міста та будівлі були зображені в найдрібніших деталях на одному квадратному полотні шовкової тканини.



Цю вишивку роблять на напівпрозорому шовку. Вузлики так майстерно ховають, що у вишивці обидві сторони сприймаються лицьовими. Ця технологія вишивання з’явилася в одній з провінцій Китаю Suzhou, звідси і назва. В даний час там знаходиться Інститут шовкової вишивки.

За тисячі років принципи і технології вишивання особливо не змінилися. Для вишивання використовуються лише натуральні шовкові нитки. Навіть у маленькому шовковому творі можна нарахувати до 80-ти відтінків різних кольорів. А у великих полотнах – тисячі відтінків. Нитки фарбують вручну індивідуально під кожну окрему картину.

А ось у нас якісні швейні нитки тут можна придбати.

Мотиви і сюжети підбираються здебільшого класичні: квіти, тварини, риби, рослини. Все у великій мірі відповідає усталеним традиціям. Наприклад, зображення тигра є захистом від пристріту, орхідеї — знак вірності. І так далі.



Шовкова нитка має форму восьмигранника, і з цієї причини світло, падаючи на неї, заломлюється і грає багатьма колірними відтінками, оживляючи зображення. Саме структура і незвичайна форма шовкової нитки дозволяють розфарбувати її більш ніж півтора тисячами колірними відтінками. А за допомогою вишивання в різних напрямках майстри досягають ефект необхідної світлотіні.

Даний вид вишивки шовком – дуже трудомісткий і довгий процес. На маленьку роботу у майстрині в середньому йде близько трьох місяців. Але бували вишивки, на які йшли вісім років кропіткої праці!