Вчені дізналися, як продовжити життя до 120 років

Вчені з каліфорнійського Інституту дослідження проблем старіння прийшли до висновку, що продовжити життя людини майже вдвічі — до 120 років — здатний препарат метформін, який зараз застосовується для лікування діабету.

Гордон Літгоу - професор Інституту дослідження проблем старіння (Каліфорнія) прийшов до висновку, що метформін — засіб, що знижує рівень цукру в крові — здатний впливати і на тривалість життя. Дослідження по уповільненню процесів старіння за допомогою метформіну вдало пройшли на тварин, повідомляє The Telegraph. Так, у мишей, яким давали препарат, тривалість життя збільшилася майже на 40%, а їх кістки стали міцнішими.



Після цього Управління з нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США дало добро на тестування препарату на людях. Воно почнеться вже в поточному році. Для тестів відберуть 3000 добровольців у віці 70-80 років, які не страждають на цукровий діабет. Мета тестів — зрозуміти, чи здатні ліки ефективно боротися не тільки з рівнем цукру в крові, але й з процесами старіння. Буде досліджуватися реакція організму людини на різні дозування та курси прийому препарату.

Поки відомо, що пацієнти з цукровим діабетом, яким призначали метформін, в середньому жили на 8 років довше тих хворих, яким препарат не прописувався. Ці дані в 2014 році оприлюднили дослідники з Університету Кардіффа.

«Я займаюся питаннями старіння протягом 25 років. І раніше думка про те, що ми будемо проводити дослідження подібного препарату на людях, здавалася неймовірною. Це справжня революція», — зазначив Гордон Літгоу.

У разі успішних випробувань метформіну медикам у майбутньому не доведеться лікувати рак, слабоумство й інші вікові захворювання окремо. Придушуватися буде сам процес старіння, який тягне за собою вікові патології, на сайті www.medicinaportal.com вони детально описуються.

На думку Гордона Літгоу, старіння не є неминучим процесом, так як клітини містять план ДНК, який може підтримувати правильне функціонування організму постійно. Так, ряд морських істот зовсім не старіє.

«Ще 20 років тому старіння було для нас загадкою. А сьогодні ми починаємо розуміти, як воно виникає», — зазначає вчений. Метформін здатний збільшувати кількість молекул кисню в клітинах організму. Завдяки цьому збільшується їхня довговічність і надійність.

На думку одного з найбільш відомих світових експертів в області старіння — професора Джея Ольшанскі з Університету Іллінойсу в Чикаго, відкриття метформіну як джерела довголіття може стати «найважливішим для сучасної епохи»: «Якщо ми зможемо уповільнити старіння, це буде справжній науковий прорив! Люди будуть дорослішати, але при цьому відчувати себе молодими».