Найстаріші університети Європи

Університети завжди вважалися головними центрами науки та освіти. Вони існували з незапам'ятних часів і користувалися популярністю серед людей різного віку. Пропонуємо вам огляд найстаріших університетів світу, які і сьогодні відрізняються високим рівнем підготовки випускників, а також особливим престижем.

Болонський університет

Університет Болоньї (фото зверху) — найстаріший університет Європи, який працює донині. Датою його заснування прийнято вважати 1088 рік нашої ери. Незважаючи на те, що право на його заснування було отримано тільки в 1158 році, історики прийшли до висновку, що університет був відкритий саме в 1088 році, завдяки чому він і отримав право називатися найстарішим у Європі.

Тут викладали відомі на весь світ професори. А найзнаменитішими випускниками Болонського університету є Данте Аліг’єрі, Гідо Гінізеллі, Франческо Петрарка, Салімбене де Парма і багато інших.

На сьогоднішній день, в Болонському університеті навчається понад 10 тисяч студентів з усього світу. Тут налічується 23 факультети.


Оксфорд

Це — найстаріший університет у Великобританії, який славиться в усьому світі. Університет був заснований близько 1117 року духовенством Англії, яке вирішило дати вищу освіту своїм священнослужителям.

Оксфорд складається з 39 коледжів. Найстаріші з них – Мертон та Балліоль — були названі на честь своїх засновників (Джона Баллиоля і Уолтера де Мертона). Найкрасивішим і найбільшим коледжем вважається Коледж Церкви Христа, а найелітнішим — коледж Магдалини, який розташований на узбережжі річки Червелл. Серед випускників Оксфорда можна назвати Маргарет Тетчер, Крістофера Рена, Роджер Бейкона, Льюїса Керролла, Джона Толкієна і багато-багато інших знаменитостей.

Загальна кількість студентів Оксфорда – понад 18,5 тисяч, причому чверть з них приїхали сюди з інших країн світу. До речі, на сайті  http://www.poznaysebia.com ви дізнаєтесь, як поступити до цього і інших престижних вузів.


Кембридж

Кембридж був заснований в 1209 році студентами з Оксфорда, які, рятуючись від агресивно налаштованих співвітчизників, бігли в сусіднє містечко під назвою Кем. У 1231 році студентів Кембриджу під свою опіку взяв сам король Генріх ІІІ. З цього часу почався активний розвиток і становлення університету.

Сьогодні, Кембридж складається з 31 самоврядних коледжа, три з яких — жіночі. Багато випускники Кембриджа прославилися на весь світ. Серед них — 80 лауреатів Нобелівської премії в області фізики, економіки, хімії, літератури, світу та медицини.