Пам’ятник “Вмираючий лев” в Люцерні, Швейцарія

Місто Люцерн (Швейцарія) на перший погляд може здатися звичайним, що нічим не відрізняється від таких же старих міст Європи. Все ж таки, є в ньому щось, що змогло прославити місто, і зробити його особливим серед своїх побратимів.

Безумовно, мова піде про реалістичну фігуру кам’яного лева, що розташувалася біля озера Люцерн, що знаходиться на околиці однойменного міста. Відомий письменник Марк Твен назвав цю найстарішу кам’яну скульптуру Швейцарії “Найсумнішою, але водночас і найзворушливішою кам’яною статуєю в світі”.

Треба віддати належне скульптору Бертелю Торвальдсену - дійсно майстерна робота! А ось на сайті http://svit-granitu.com.ua/ ви зможете ознайомитись з не менш оригінальними, вишуканими роботами майстрів гранітної майстерні “Світанок”



Захопившись історією пам’ятника, можна перенестися в далекий 1792 рік – час Великої французької революції. Тоді, 10 серпня, натовп розлючених простолюдинів, які зібралися біля палацу Тюїльрі, висунули вимогу про негайну страту королівської сім’ї. На захист монарха та його сім’ї вийшли навчені і дисципліновані гвардійці, яких налічувалося більше тисячі. Що стосується військ, то вони, підтримуючи повсталих, повністю перейшли на їх бік.

Палацовій охороні був відданий наказ не стріляти по натовпу, що стрімко наближався до палацу. Своїм вчинком Людовик XVI намагався пояснити наступаючим французам, що не бажає кровопролиття і зла народу, який так і не захотів оцінити його благі наміри. Спочатку удача супроводжувала королівським гвардійцям, але варто було заколотникам отримати підкріплення гармати, як ситуація була кардинально змінена. За різними даними вижити після цих страшних подій вдалося небагатьом гвардійцям. Більша частина загинула ще у палаці. Решта померли або ж від отриманих ран, або ж у полоні.

Гроші на створення пам’ятника «Вмираючого лева» присвяченого мужності швейцарських гвардійців, які віддали свої життя, захищаючи короля Людовика XVI, були зібрані одним з офіцерів гвардії Карлом Пфюфером, який на момент кривавих битв був у відпустці. Таким чином, цей чоловік вирішив віддати данину пам’яті своїм полеглим товаришам.

Відкриття монумента, який представляє собою вмираючого лева із встромленим у плечі списом, відбулося в 1821 році. Біля голови гордої тварини можна побачити швейцарський щит – символ доблесті і честі захисників корони.