Вишивка на яйцях від Елізабет Кляйн

Міжнародна яєчна комісія (виявляється, є і така організація!), яка затвердила 14 жовтня як День яйця, прагнучи привернути загальну увагу до свого улюбленого продукту, випустила енциклопедію «Хто є хто в яєчному мистецтві», в якій зібрані імена майстрів, що створюють у різних техніках шедеври з яєчної шкаралупи, короткі розповіді про них і фото їх робіт.

Один з розділів цієї енциклопедії присвячений француженці Елізабет Кляйн, ця майстриня декорує яєчну шкаралупу вишивкою гладдю і стрічками.

Вже більше 10 років Елізабет вишиває на шкаралупах, вражаючи уяву цінителів краси у всьому світі. За допомогою простої голки, шовкових стрічок і яскравих ниток на такому крихкому матеріалі вона створює чарівні квіти, і навіть цілі сади, що вражають своєю витонченістю. Кожна її вишивка на яйцях — шедевр, втілення божественного дару Художника з великої букви!

В Німеччині, у музеї спеціального мистецтва, сьогодні зберігається понад 1600 вишитих яєць Елізабет Кляйн.

Дійсно, зараз існує величезна різноманітність технологій вишивки. А ось магазин Profforma пропонує вишивані логотипи і шеврони для спецодягу і в якості ефективних рекламних носіїв.



Звичайно, курячі яйця, призначені для вишивки, попередньо спеціальним чином готуються для своєї художньої «місії». Елізабет Кляйн видуває рідину яйця через невеликий отвір, потім робить безліч отворів по контуру майбутнього малюнка і протягує через них обмежуючу нитку або стрічку. Вишиті малюнки художниця іноді додатково прикрашає - зміцнює акриловими фарбами.



Довгий час технологія, за якою працювала Елізабет, залишалася загадкою для захоплених глядачів. Але сьогодні в усьому світі знаходяться умільці, захопленням яких стає вишивка на яйцях. При цьому вони охоче діляться секретами своєї майстерності, даючи детальні майстер-класи.

Відома своїми “вишиваними Фаберже” Лариса Рутковська, наприклад, запевняє, що при бажанні навіть новачки можуть впоратися з декоруванням шкаралупи вишивкою. Правда, радить використовувати гусячі яйця, які набагато міцніше курячих. Українська ж майстриня Ірина Хорошевська, яка вишиває на шкаралупі золотими і срібними нитками, доповнюючи їх стразами Сваровські, рекомендує яйця качок та індокачок.