Тонкощі вибору бойлера для дому

Ви можете уявити своє повсякденне життя без гарячого водопостачання? Думається, що ні. Найкращим помічником у цьому нелегкому питанні, звичайно, стане бойлер (водонагрівач), призначений для забезпечення гарячої води та теплопостачання.

Бойлер, або ж накопичувальний водонагрівач, може нагрівати воду до 55 - 75 градусів і автоматично підтримувати її при необхідній температурі. Вода в бойлері нагрівається поступово, тому для її нагріву велика потужність не потрібна і котел може працювати від стандартної розетки. Потрібно зазначити, що навіть великі 150 - літрові бойлери електроенергії споживають не більше 1,5-2 кВт, в чому і є їх основна перевага.

Не будемо забувати і про недоліки, які має накопичувальний водонагрівач. Головною незручністю можна відзначити габарити будь-якого бойлера, а також необхідність періодичного його обслуговування. Сюди входить очищення нагрівального елемента від накипу, заміна магнієвого анода та інше. До того ж потрібно враховувати і об’єм води, яка може нагрітися в бойлері за один раз. Наступну порцію можна нагріти після повного спустошення бака, на що теж знадобиться час.

Перед тим, як купити бойлер, потрібно визначитися, який обсяг гарячої води за один раз вам може знадобитися. Об”єм різних накопичувальних водонагрівачів може варіюватися від 10 до 500 літрів. Для того щоб правильно вибрати необхідний обсяг, потрібно правильно розрахувати споживання води на людину. В середньому на одну особу для прийняття душу потрібно 25 - 30 літрів води. Якщо друга людина відразу ж захоче прийняти душ, то бойлер повинен бути обсягом не менше 50 літрів. Для того щоб і третя людина могла відразу прийняти душ, потрібен нагрівач більшого об’єму або доведеться чекати, коли вода нагріється заново.

Наводимо невеликий приклад. Для того щоб нагрілася вода від холодного до гарячого стану в бойлері об’ємом 30 літрів - піде від 45 хв. до 1 години. Щоб наступна людина змогла скупатися в душі після першого, їй потрібно чекати, поки нагріється наступна порція води. Побутує думка, що для прийняття душу цілком достатньо бойлера об’ємом 10 літрів. Але насправді це зовсім не так. Для того щоб прийняти душ, потрібно 4 літри теплої води за хвилину. На виході з бойлера, гаряча вода змішується з холодною, і бойлер віддасть приблизно 20 літрів вже теплої води. Цієї води вистачить не більше ніж на 5 хвилин душа, а потім буде йти тільки холодна вода. Саме тому водонагрівачі об’ємом в 10 - 15 літрів використовуються тільки для того, щоб користуватися раковиною на кухні.

Ще одна помилка - це те, що бойлери мають дуже великий об’єм і займають багато місця. Але на ринку існує величезний вибір компактних водонагрівачів, які можна розміщувати де завгодно, і навіть під раковиною. Тим не менш, якщо у вас велика сім’я, де є діти і при цьому ви бажаєте користуватися комфортом, то краще всього придбати бойлер великого об’єму від 100 літрів і більше. Вода в такому бойлері буде нагріватися приблизно 3,5 - 4,5 години від 12 до 70 градусів.

Не знаєте, де можна придбати бойлери львів хорошої якості і без лишніх переплат? Раджу скористатися вигідними пропозиціями від компанії ТЕПЛО.