Литва. Тракайський замок

Іменований «озерним містом» Тракай – історична столиця Литви. Тут розташована гордість не тільки міста, але і всієї Литви – єдиний замок Східної Європи, побудований на острові.

Взагалі, Тракай рахується литовським туристичним центром, окрім цього унікального замку тут розташовано багато інших цікавих історичних памяток, які варто відвідати. А оскільки для відвідин цієї країни потрібна віза, ось тут оригинал здесь ви знайдете всю необхідну інформацію для отримання цього документу.



Острівний замок був основною частиною оборонного комплексу міста Тракай. З волі великого литовського князя Кястутіса тут повинно було бути місце його трону. Але будівництво вже закінчив Вітаутас Великий (онук князя Гедимінаса) і Замок відразу став основною його резиденцією.

Фортеця складалася з княжого замку та призамка. Глибокий оборонний рів, колись наповнений озерною водою, відділяв палац від призамка. Це була одна з найбільш неприступних фортець у всій Східній Європі: жодного разу за всю історію ворогам не вдалося її завоювати.



Після Грюнвальдської битви (1410 р.) замок втратив своє військове значення, так як основний супротивник Великого князівства Литовського — Тевтонський орден був розгромлений. В цей час замок переживав період свого розквіту.

Тут влаштовувалися розкішні прийоми та бенкети на честь іноземних послів і високих гостей, що з’їжджалися з усієї Європи. Він довгий час залишався улюбленою литовською резиденцією литовських вельмож і членів їх сімей. У XVI столітті замок був перетворений у в’язницю для тих самих вельмож – тут утримувалися під вартою військовополонені благородного походження.



У середині XVII ст. уряд царської Росії наказав спалити і розграбувати Тракай. Острівний замок був непоправно зруйнований...

Дев’ятнадцяте століття — епоха романтизму. Саме тоді знову почали цікавитися минулим, а особливо Тракайський замком. На початку ХХ століття архітектори й інженери почали готувати проекти по відновленню замку, а до 1987 році весь ансамбль був реставрований. Замок набув вигляду XV століття — чудовий приклад готичної архітектури.

В наші дні Тракайський замок — одне з найбільш відвідуваних туристами місць у всій Литві.