“Архітектурне” кладовище Сан-Педро в Перу

На кладовищі в селі Сан-Педро (провінція Паско, Перу) ви не знайдете ні хрестів, ні надгробків, ні інших аксесуарів, характерних для подібних сакральних споруд. Та й на цвинтар ця місцина, чесно кажучи, не дуже схожа. Рівними рядами стоять дивні яскраві мініатюрні споруди: тут вам Тадж-Махал, і московський Кремль, римська базиліка, і Святилище Господа Muruhuay, кафедральний собор Тампи, чилійські церкви і навіть стадіон «Альянсу Ліма». Справжнє місто! Місто мертвих...

Потрібно зазначити, що незвичайне кладовищі в Сан-Педро, незважаючи на свій «веселий» вид, має трагічну історію. У березні 1989 року в селищі пролунав жахливий вибух - результат теракту одного з місцевих ультраправих угрупувань. В одну мить з лиця землі зник цілий місцевий сільськогосподарський кооператив San Pedro de Ninacaca. У той же день був викрадений, а потім і убитий голова сільської громади. А за кілька годин потому ще один вибух прогримів в мерії. У числі жертв опинився і мер.

На знак поваги до загиблих місцеві мешканці вирішили встановити на їх могилах не традиційні надгробки, а мініатюрні копії будівель мерії і кооперативу.



А незабаром у Сан-Педро помер і директор місцевої школи, який очолював її протягом 35 років. Як ви думаєте, що з’явилося на його могилі? Звичайно ж, маленька школа.Так і народилася ця дивна традиція. Замість надгробків на кладовищі з’являлися будинки та стадіони, міні-локомотиви і шахтарські каски, музичні інструменти і ферми.

У нас, звичайно ж інша традиції і ментальність, подібний варіант оформлення не підійде, а от дійсно оригінальні вишукані скульптури на могилу можна замовити в компанії АртСтоун.

Всі ці репліки - справа рук місцевих умільців, які з мармуру, заліза, цементу і майоліки готові виготовити все, що забажає клієнт. Частенько мініатюра, яку замовляють родичі покійного, якось пов’язана з його життям, роботою, захопленнями. Щось подібне можна спостерігати на іншому “веселому кладовищі” в Румунії, про яке вже колись на “Вікнах” була замітка.

Але буває, що люди приносять фотографії з відомими на весь світ будівлями. Майстри не відмовляють нікому. І хоча вартість такого пам’ятника для перуанських селян дуже висока від 700 до 2500 перуанських солей (250-900 доларів США), інших пам’ятників в Сан-Педро більше не ставлять.